Nova linija mobilnikov z Windowsi

Vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft je predstavil linijo prihajajočih novih pametnih mobilnih telefonov z nameščenim operacijskim sistemom Windows.

Objavljeno
11. oktober 2009 13.20
Da. O./STA
Da. O./STA
San Francisco - Vodilni svetovni proizvajalec programske opreme Microsoft je predstavil linijo prihajajočih novih pametnih mobilnih telefonov z nameščenim operacijskim sistemom Windows.

Gre za skupno okrog 30 mobilnikov različnih oblik, ki bodo do konca leta dostopni v več kot 20 državah. Sodeluje pa sedem proizvajalcev mobilnikov, med drugim Sony, Samsung in Toshiba, ter 16 operaterjev, kot so Orange, Vodafone in T-Mobile.

 

Ti pametni mobilni telefoni, ki v eni napravi združujejo govorne, internetne in večpredstavnostne zmogljivosti, bodo imeli nameščen Microsoftov operacijski sistem za mobilne naprave Windows Mobile 6.5. Microsoft želi na ta način ponovno okrepiti svoj položaj na trgu pametnih mobilnikov, pravijo analitiki. Ta trg je namreč zelo obetajoč, saj kljub aktualni gospodarski krizi beleži rast.

 

Po podatkih mednarodne analitske hiše Gartner za drugo letošnje četrtletje je bilo z Windowsi opremljenih le devet odstotkov vseh pametnih mobilnikov, medtem ko jih je bilo pred letom dni 12 odstotkov. Ameriški proizvajalec Apple je medtem s svojimi iphonei zabeležil dvig deleža z 2,8 na 13,3 odstotka. Google s svojim odprtokodnim sistemom Android pa je kot nov igralec na tem trgu uspel pridobiti že dvoodstotni delež.