Nova rubrika: Eno leto z napravami

V njej bomo podajali naša opažanja, kako se mobilniki, fotoaparati, prenosniki in še kaj obnese na daljši rok.

Objavljeno
28. avgust 2013 17.00
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Za Infoteh redno preizkušamo novosti - telefone, tablice, fotoaparate, prenosnike, televizorje in druge naprave -, toda vsi opisi, ki jih objavimo, temeljijo na največ dvotedenskem druženju z napravo. Po navadi imamo izdelke na testu še manj časa, najbolj običajno obdobje je en teden, za najbolj vroče naprave pa zastopniki ali agencije, ki delajo za proizvajalca, trajanje preizkušanja omejijo na vsega nekaj dni. Še tako se novinarji skoraj stepemo za naprave.

Takšno preizkušanje lahko razkrije kar precej o napravi: kako dobro je narejena, kako uporabne so njene funkcionalnosti, kako se primerja s konkurenco, ali res prinaša kaj novega ali pa je samo v lepšo obliko prepakirana stara reč?

Nič pa ne morejo taki preizkusi povedati o tem, kako se izdelek obnese na dolgi rok. Ali tisto, kar se nam je na začetku zdelo atraktivno, res uporabljamo? Kako vzdržljiva je naprava ob vsakodnevnih obremenitvah? Koliko po nekaj mesecih pade trajanje baterije? Kako je s pokvarljivostjo? Kaj bi proizvajalec v naslednji različici res moral popraviti? Kaj smo ob prvem preizkusu spregledali?

Na vsa ta vprašanja pri kratkotrajnih preizkusih ni mogoče odgovoriti, zato začenjamo z rubriko Eno leto z napravami. V njej bomo opisovali naše izkušnje z elektronskimi pripomočki (igračami ;)), ki jih uporabljamo daljši čas, tudi in predvsem pri svojem delu. Ker, kot rečeno, večino naprav vrnemo po enem tednu, se bodo v novi rubriki znašli izdelki, ki jih kupimo s svojim lastnim denarjem, ali pa nam jih kdo posodi za daljše obdobje, na t. i. supertest.

Začeli bomo v kratkem s prvim poročilom o samsungu galaxy s4 zoom, ki smo ga pred nekaj dnevi dobili na večmesečni preizkus in smo zbrali prve vtise o njem, skozi trajanje preizkusa pa bomo objavljali nova in nova opažanja. Kmalu za tem telefonom pa sledijo zapisi, fotografije in videi o napravah, ki so že dlje časa naši vsakodnevni sopotniki.