Novi iPad: danes v Kaliforniji, 23. 3. pri nas

Apple je lansiral novi iPad. Najbolj divje napovedi poklicnih tehnovedeževalcev so se uresničile, novosti so osupljive.

Objavljeno
07. marec 2012 22.41
Marko Crnkovič, Delo.si
Marko Crnkovič, Delo.si

Po pričakovanjih je iPad dobil visokoresolucijski, tako imenovani “retina” zaslon, kakršnega že imata iPhone 4 in 4S in na katerem s prostim očesom ni mogoče razločiti enega piksla od drugega. Nespremenjeni, 9,7-palčni zaslon je zdaj sestavljen iz 2048 krat 1536 pikslov. To z drugimi besedami pomeni, da so na dolžino enega palca (2,5399 cm) stlačili 264 pikslov in da ena slikovna kockica torej meri manj kot stotinko milimetra.

To je sicer manj pikslov na palec kot na zaslonu iPhona, vendar Apple argumentira retino s tem, da je povprečna običajna razdalja iPhona od oči uporabnika okrog 25 centimetrov, razdalja iPada pa 40.

Precej presenetljivo je, da je Apple novi iPad res opremil s 4G sprejemnikom/oddajnikom, torej z mobilno povezavo četrte generacije — imenovano tudi LTE, s hitrostmi do 73 megabitov na sekundo. Ta je že v uporabi v nekaterih ameriških omrežjih, drugje po svetu pa je šele v testni fazi. V Sloveniji LTE testira Mobitel nekje v Ljubljani.

Drugih LTE naprav seveda še ni.

Zaradi LTE rabi iPad bolj zmogljivo baterijo, zato pa ga je Apple moral za nekaj milimetrov odebeliti. Dvojka je debela 8,8 milimetra, Trojka je za šest desetink milimetra debelejša od Dvojke (9,4 : 8,8).

Novi iPad je razen z LTE povezljiv tudi na drugih mobilnih frekvencah (GSM, UMTS, CDMA), wi-fi pa je tako ali tako samoumeven. Tako kot bluetooth. Da GPS niti ne omenjamo.

Novi iPad je zahvaljujoč procesorju A5X tudi bistveno hitrejši, pri tem pa se ponaša — če to komu kaj pove — s štirijedrno grafiko.

Tudi kameri sta izboljšani. Sprednja ima ločljivost 2 megapiksla, zadnja pa pet. Video pa 1080 pikslov.

Kar zadeva softver, na novi iPad prihajata “osebna asistentka” Siri, znana iz iPhona 4S, in iPhoto (iz Macov), prenovljena aplikacija za shranjevanje, pregledovanje in urejanje fotografij. Tudi GarageBand in iMovie sta updatana.

Applova predstavitev v kulturnem centru Yerba Buena v San Franciscu je potekala brez posebnosti. Jobsov naslednik Tim Cook je po uvodnem modrovanju o “novih korakih v post-PC obdobje” prepustil besedo drugim.

Apple je prenovil tudi Apple TV, ki bo odslej povezljiv z iCloudom in ima drugačen interface.

Samo v zadnjem kvartalu 2011 je Apple prodal 15,4 milijona iPadov druge generacije, letos pa jih nameravajo 59 milijonov. Applov še pred dvema letoma stoodstotni delež trga tabličnih računalnikov je padel na dve tretjini, vendar bo v letošnjem letu nedvomno spet zrasel.

Na trgu je sto tablic: koliko od preostalih 99 jih znate našteti?

Naslednji petek bo novi iPad naprodaj v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Švici, na Japonskem, v Hong Kongu, Singapuru in Avstraliji, teden dni pozneje (petek, 23. 3.) pa v še 23 državah, tudi v Sloveniji. Cene ostajajo verjetno nespremenjene.

Na tej povezavi si lahko ogledate posnetek predstavitve, tukaj pa še promocijski video in reklamo.