Očala s podnapisi

Očala so brez leč, slušalke pa podnapise z majhnim projektorjem predvajajo pred oči osebe, ki jih nosi. Najprej so bila namenjena prodajalcem, ki jim sporočajo informacije o kupcu, kasneje pa so dodali še možnost prevajanja.

Objavljeno
05. november 2009 20.02
Ti. K.
Ti. K.
Tokio - Očala, ki osebo opremijo s podnapisi, so izdelali v podjetju za visoko tehnologijo NEC.esembling. Očala so brez leč, slušalke pa podnapise z majhnim projektorjem predvajajo pred oči osebe, ki jih nosi. Iz NEC so sporočili, da so jih izdelali za bolj tekočo komunikacijo med ljudmi z različnimi maternimi jeziki.

Najprej pa so bila očala namenjena prodajalcem kot nekakšno tehnično orodje, ki bi jim sproti sporočalo informacije o kupcu in njegovih preteklih nakupih ter poskrbelo za odgovore na kupčeva vprašanja. Z laserskim žarkom, usmerjenim v kupčevo oko med pogovorom s prodajalcem, bi naprava prepoznala posameznega klienta.

Seveda pa se očala lahko uporabljajo tudi za prevajanje. Mikrofon na slušalkah sprejme besede in s pomočjo programa iz zvoka prevede v besedilo. To se projecira pred oči, hkrati pa oseba tudi sliši prevod. Tako se lahko ljudje pogovarjajo bolj tekoče, četudi nimajo zadostnega znanja tujih jezikov. Primerna pa so tudi za zasebne pogovore, saj govorci ne potrebujejo več simultanega prevajalca in se dejansko lahko pomenijo na štiri oči.

Očala bodo naprodaj novembra 2010 na Japonskem, z možnostjo prevajanja pa v letu 2011.