Odkrili 32 novih planetov zunaj našega Osončja

Astronomi so odkrili 32 novih planetov zunaj našega Osončja, nekateri med njimi pa so le nekajkrat večji od Zemlje. To povečuje verjetnost, da na planetih vladajo razmere, podobne tistim, na podlagi katerih je nastalo življenje na Zemlji.

Objavljeno
19. oktober 2009 22.53
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Porto - Znanstveniki so do odkritja prišli z iskalcem planetov HARPS ("High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher"), ki je najbolj uspešen pri iskanju t. i. eksoplanetov. Spektograf HARPS je pritrjen na 3,6 metra velik teleskop Evropskega južnega observatorija (ESO) v La Silli v Čilu.

Astronomi so odkritje predstavili na konferenci o eksoplanetih v portugalskem Portu. Novoodkriti planeti zunaj našega solarnega sistema povečujejo število znanih eksoplanetov na več kot 400. Petino jih je v 30 planetarnih sistemih odkril HARPS.

Večina teh planetov so velike krogle toksičnega plina, podobne Jupitru, in bi tako bile negostoljubne za življenje, kot ga poznamo ljudje. A 28 med njimi je t. i. Super-Zemelj z maso, 20-krat večjo od Zemljine ali manjšo, je v sporočilu za javnost navedel ESO.