Odslej tudi spletno popisovanje ptic

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v teh dneh zagnja spletni portal za vnos in hrambo podatkov o pticah na območju naše države.

Objavljeno
30. september 2013 14.05
imo/ptice
Dragica Jaksetič, Znanost
Dragica Jaksetič, Znanost
Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) ljubiteljem ptic omogoča novo storitev in nov vir informacij o pticah, ki gnezdijo pri nas.

Ornitološki atlas Slovenije je grafični prikaz razširjenosti in številčnosti ptic Slovenije, v teh dneh pa začenja delovati še spletni ornitološki portal oziroma atlas. Kdorkoli bo z nekaj računalniškimi kliki v Doppsovo podatkovno bazo vnesel podatke o tem, katero ptico je videl, kdaj in kje. Vnesti bo mogoče katerokoli vrsto opažene ptice. Podatkovna baza bo sprva dostopna za podatke o slovenskih gnezdilkah, teh je približno 220 vrst, z razvojem portala pa tudi za podatke o preletnicah in prezimovalkah.

Uporabnikov portala bo lahko več vrst oziroma bodo do podatkov vstopali z več ravni. »Bolj kot bomo našega popisovalca poznali, več podatkov mu bo dostopnih. Največ jih bo na voljo našim sodelavcem atlasa, z osnovnimi pa se bo lahko seznanil vsak uporabnik spletne strani. Prijava za 'normalnega' uporabnika, torej na prvi ravni, bo prosta, imeti bo moral le elektronski naslov in geslo, kar mu bo omogočalo zgolj pregledovanje podatkov, ne bo pa mogel vpisovati podatkov. Kdor bo to hotel, bo lahko postal uporabnik na drugem nivoju,« pojasnjuje ornitolog Tomaž Mihelič.

Preprosto določanje lokacije

Dopps bo z novim portalom izpolnil dva osnovna namena. »Prvi je ta, da hočemo uporabnikom pokazati številčnost oziroma razširjenost vrste,« pojasnjuje Mihelič. »Drugi namen, pravzaprav osnovni namen portala pa je, da naš sodelavec lahko zelo enostavno in hitro, z nekaj kliki, sporoči natančno lokacijo ptice. Na primer ptico, videno na Cerkniškem polju, je na karti precej težko locirati. Zdaj pa bo mogoče s preprostim klikom na lokacijo vnesti ta podatek in podatek o ptici.«

Avtorji portala so izdelali tudi poseben način preverjanja, ki bo preprečil, da bi si kdo podatke izmišljal in tako povzročal velike težave v podatkovni zbirki. Vnesene podatke bodo shranili v začasno tabelo, kjer jih bodo preverili Doppsovi administratorji.

»Imamo izvrstne administratorje, ki bodo preverili, ali je podatek o vrsti ptice na določeni lokaciji ali v bližini že vnesen. Če bo administrator ocenil, da gre za povsem nov podatek, se bo odločil: lahko bo popisovalca poklical in preveril, ali pa to ne bo potrebno, če bo popisovalca že poznal. Ko bo podatek potrjen, se bo znašel v bazi. Celotna zadeva bo potekala pod okriljem Doppsa, število administratorjev pa bo raslo po potrebi oziroma bo sorazmerno odzivu javnosti. Največ vnosov pričakujemo v obdobju zbiranja ptic na krmilnicah, še več spomladi v času gnezditvene sezone,« pravi Mihelič.

Nov izziv

Ker so ptice izredno priljubljena živalska skupina, podatke o njih zbira veliko ljudi. Zato na Doppsu pričakujejo, da bo novi način zbiranja za ptičarje zelo pomembnih naključnih podatkov izziv za še več opazovalcev in ljubiteljev ptic.

Druga praktična vrednost spletnega ornitološkega atlasa je, da bo vsak, ki bo postal njegov uporabnik in soavtor, kadarkoli lahko videl svoje podatke ali podatke, pri katerih je naveden kot avtor. »Na portalu bo posameznik lahko hranil svoje podatke in jih enostavno zapisoval prek tega našega orodja. Programe geografskega informacijskega sistema (GIS) z geolociranimi podatki namreč uporabljajo dokaj računalniško izobraženi, pretežno mlajši ljudje, drugi pa jih zbirajo v manj ustreznih enostavnih tabelah. Poleg tega bodo svoje podatke lahko izvozili in jih uporabili po svoje. To orodje so pozdravili tudi boljši ornitologi, saj je zelo enostavno in praktično,« razlaga sogovornik, ki dodaja, da portal ni slovenski unikum, vendar nas uvršča med ornitološko najbolj razvite države.

»Vsi, ki podoben portal že imajo, na primer v Veliki Britaniji, Švici, na Finskem, Nizozemskem, so prav na podlagi takšnega orodja naredili velik korak naprej pri zbiranju podatkov. Naš portal je rezultat švicarske donacije. To pot bomo nadaljevali, potrudili se bomo to orodje prijateljsko ponuditi državam, kjer takšno zbiranje podatkov še ni mogoče, recimo na Balkanu,« pojasnjuje Tomaž Mihelič.