Ogrožena že dobra petina vseh znanih sesalcev

Ogrožena je že dobra petina vseh znanih sesalcev, tretjina dvoživk, dobra desetina ptičev, skoraj dve petini sladkovodnih ribjih vrst in kar 70 odstotkov znanih rastlin. Prejšnji teden so ameriški zoologi za iztrebljeno vrsto razglasili tudi vzhodnoameriškega gorskega leva, pumo oziroma kougarja.

Objavljeno
10. marec 2011 13.23
M. R., Znanost
M. R., Znanost
Pogled na rdeči seznam ogroženih vrst, ki ga sestavlja Mednarodna zveza za ohranjanje narave in naravnih virov IUCN, je vsako leto bolj strašljiv. Ogrožena je že dobra petina vseh znanih sesalcev, tretjina dvoživk, dobra desetina ptičev, skoraj dve petini sladkovodnih ribjih vrst in kar 70 odstotkov znanih rastlin. Prejšnji teden so ameriški zoologi iz organizacije AFWA (Association of Fish and Wildlife Agencies) sporočili, da bi morali vzhodnoameriškega gorskega leva, pumo oziroma kougarja, kot tudi pravijo tej veliki mački, na vzhodu ZDA razglasiti za iztrebljeno vrsto.

Samotarska zver, ki je nekoč vladala vsej ameriški celini, je že nekaj let na rdečem seznamu. »Zadnjih deset let nismo dobili niti enega samega zanesljivega poročila o tem, da bi kdo videl to vrsto pume v naravnem okolju. Preverili smo vsa poročila in ugotovili, da gre največkrat za južnoameriško podvrsto, v nekaterih primerih pa za pume z ameriškega zahoda, ki so prišle na vzhod. Vse kaže, da je vzhodnoameriški gorski lev izumrla vrsta,« pravi Martin Miller z AFWA.

V času, ko so se na obalah obljubljene dežele izkrcali prvi priseljenci iz Evrope, je bila puma ena najbolj razširjenih vrst v Ameriki, na začetku 20. stoletja pa je postala ena najbolj ogroženih. Dosti bolje se ne godi niti njenemu sorodniku floridskemu panterju, ki danes prebiva le na petih odstotkih nekdanjega ozemlja. Domnevajo, da je na Floridi preživelo samo še kakšnih 150 primerkov.

Zaradi nenehnega krčenja življenjskega prostora je skoraj iztrebljen tudi enorogi nosorog z Jave. Domnevajo, da je teh plašnih živali, ki so aktivne le ponoči, ostalo še okoli štirideset. Indonezijski zoologi so pred kratkim na posnetku stalno postavljene kamere, ki v narodnem parku Ujung Kulon na jugozahodu Jave snema del pragozda, zagledali štiri nosoroge. S posnetka so lahko razbrali, da je eden od mladičev nesporno samica, kar daje več upanja za ohranitev te skrajno ogrožene vrste.

Enorogi nosorogi, ki so včasih živeli v Indiji, Bangladešu, Mjanmaru, Maleziji, Laosu, Kambodži, Vietnamu in na Tajskem, so se po nekaterih ocenah ohranili le še na Javi. Pred leti so sicer nekaj primerkov opazili v južnem Vietnamu, vendar domnevajo, da so jih divji lovci tam že povsem iztrebili. Javanski nosorogi imajo sicer najmanjše rogove med vsemi nosorogi, v kitajski tradicionalni medicini pa velja njihov rog za izjemno zdravilno učinkovino, tako da je kilogram na črnem trgu vreden okoli 40.000 evrov.