Okoli Saturna odkrili velikanski prstan

Astronomi so okoli Saturna odkrili ogromen prašen obroč, ki je od planeta oddaljen okoli 13 milijonov kilometrov. Odkritje pa utegne rešiti dolgoletno uganko planetarne znanosti:

Objavljeno
07. oktober 2009 13.37
An.B.
An.B.
Washington - Nasini astronomi so okoli Saturna odkrili ogromen prašen obroč, ki je od planeta oddaljen okoli 13 milijonov kilometrov. To je kar petdesetkrat več kot so oddaljeni že poznani obroči okoli drugega največjega planeta. Znanstveniki ocenjujejo, da tanek obroč sestavljajo odpadli delci Saturnove lune Phoebe ter da potujejo proti planetu, kjer zadenejo v drugo luno Iapetus.

 

Odkritje utegne rešiti dolgoletno uganko planetarne znanosti: Zakaj je Iapetus obarvan v dveh odtenkih? Zadnja stran lune je namreč bistveno temnejša od ostalih delov. „Govorimo o čelnem trčenju, delci namreč v Iapetus trčijo kot žužki na vetrobransko steklo," se je slikovito izrazila Anne Verbiscer iz Virginijske univerze.

 

Fascinanten je tudi obseg novo odkritega „prstana." Tako velikega obroča okoli kakega nebesnega telesa astronomi niso našli še nikjer v sončnem sistemu.