Omrežja p2p drži pokonci 
komaj stoterica uporabnikov

100 uporabnikov je odgovornih za 66 odstotkov vsebin v omrežju BitTorrent.

Objavljeno
01. februar 2011 11.42
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Omrežja vrste vsak-z-vsakim (p2p) veljajo za izjemno množična, saj z njihovo pomočjo (večinoma piratske) datoteke izmenjujejo milijoni uporabnikov interneta. Po nekaterih raziskavah je promet na njih že pred dvema letoma presegel polovico vsega internetnega prometa. V zadnjem času se ta delež ni bistveno zmanjšal, čeprav vse več bitov v svetovnem omrežju predstavlja tak ali drugačen video.

Raziskovalci univerze Carlosa III. v Madridu so nekoliko podrobneje prečesali vedenje uporabnikov teh omrežij. Predvsem jih je zanimalo, kdo so tisti, ki dejansko »objavijo« datoteke, in zakaj to počnejo. Njihovo odkritje je presenetljivo: za večino vsebin na spletnih portalih Mininova (ki v piratski obliki ne deluje več) in The Pirate Bay, ki ponujata povezave do filmov, glasbenih albumov in podobnih vsebin, je od govornih komaj približno 100 uporabnikov. Vsi drugi večinoma zgolj točijo k sebi, le malo pa prispevajo k bogatenju ponudbe in k temu, da omrežje ostaja robustno.

Stoterica uporabnikov prispeva dve tretjini vsebin na teh dveh portalih in kar tri četrtine prenosov datotek prek omrežja BitTorrent, so ugotovili španski raziskovalci v navezi s kolegi v ameriškem Oregonu in nemškem Darstadtu. Uspeli so celo identificirati to stoterico in razvo zlati njene motive. So ti povezani z »dobrodelnostjo« ali s finančnimi motivi?
Izkazalo se je, da je altruizma na omrežjih p2p malo. Večino najaktivnejših uporabnikov je namreč mogoče razdeliti v dve kategoriji. V prvi so tisti, ki so povezani s ponudniki dejanskih avtorskih del (filmov, glasbe) in ki na teh omrežjih objavljajo lažne datoteke. Zraven pa so še razpečevalci tako ali drugače okuženih datotek. Eni in drugi so torej tam zato, da lovci na piratske vsebine ne bi imeli prelahkega dela. Druga skupina pa so tako imenovani vrhunski ponudniki vsebin, ki masovno objavljajo najnovejše filme in albume, večinoma še pred njihovim uradnim izidom. Glavni razlog za njihovo početje je generiranje prometa in s tem oglaševalskih prihodkov.

Avtorji raziskave zaradi tako majhnega števila »aktivnih« uporabnikov napovedujejo, da bi se promet v omrežju BitTorrent drastično zmanjšal, če bi ti izgubili interes za svoje početje ali če bi jim ga onemogočili problemi s sodišči. Omrežja p2p so namreč vabljiva zgolj zaradi najnovejših filmskih in glasbenih uspešnic ter zaradi piratske programske opreme. Vendar organi pregona ne bodo imeli lahkega dela, čeprav bi lovili le stoterico ali še manjšo skupino »kršilcev« zakona. Kot so ugotovili avtorji raziskave, ki so celo razvili namensko orodje, s katerim so se dokopali do naslovov IP in imen razpečevalcev, se sled po navadi konča nekje na najetem, anonimnem računalniku.