Dortmund - Znanstveniki so iznašli snov, ki pivu zagotavlja bistveno daljši uporabni rok. Pristop temelji na odstranjevanju riboflavina, oziroma vitamina B2 iz piva, ki ob izpostavljenosti svetlobi skozi steklenico povzroča izgubo značilnega okusa. Znanstveniki iz dortmundske tehnične univerze so ustvarili „polimersko past“ z drobnimi razpokami, kamor se ujemajo molekule riboflavina. Tehniko pa bi, kot pravijo nemški znanstveniki, lahko uporabili tudi pri drugih pijačah. V procesu imenovanem foto-oksidacija namreč ultravijolični žarki siromašijo nabite atome, ki posledično slabijo tudi ostale kemikalije in beljakovine ter nadalje krajšajo življenjsko dobo piva.
Raziskavo je naročila znana nizozemska pivovarna Heineken, koncept pa je po besedah vodje projekta Borjea Sellergrena dokaj generičen. „Obstajajo številni primeri, kjer lahko uporabimo takšno vrsto absorbcije. Hrani lahko tako odstranjujemo specifične nezaželene sestavine, kot so okusi, maščobe ali nečistoče." Kakorkoli, še vedno ga ni čez hladno in sveže točeno pivo, so pa Nizozemci lahko vseeno zgled pri tem, kam naj pivovarna vlaga svoje dobičke.