Po sto letih še en »slovenski« meteorit?

9. aprila 2009 ob treh zjutraj je nebo nad severozahodno Slovenijo in južno Avstrijo razsvetlil zelo svetel meteor, ki ga je spremljalo tudi glasno bobnenje.

Objavljeno
08. julij 2009 20.00
Gregor Pucelj
Gregor Pucelj
Strokovnjaki evropske meteorske mreže (European Fireball Network - EFN), med njimi Thomas Grau (European Research Center for Fireballs and Meteorites - ERFM) so takoj temeljito analizirali pot padanja meteorja in morebiten z njim povezan padec meteorita. Po objavi novice v brezplačnem dnevniku je Jožef Pretnar z Bojano Krajnc letošnjega 17. maja našel domnevni meteorit, obvestil Thomasa Graua in Prirodoslovni muzej Slovenije. Delo Thomasa Graua v Sloveniji je obsegalo evidentiranje situacije najdbe.

Vzorce meteorita zdaj podrobno analizirajo in raziskujejo slovenski strokovnjaki, geologi in astronomi, v sodelovanju s tujimi. Kot so danes sporočili iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije, bodo o rezultatih in samem dogodku javnost seznanili takoj, ko bo informacija celovita. Predvidoma bo to oktobra, ob otvoritvi razstave Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, na kateri bodo primerki tudi razstavljeni, so sporočili iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Doslej edini uradno dokumentirani meteorit, ki je padel na območju Slovenije, je tako imenovani meteorit iz Avč, ki je padel na Zemljo 2. aprila 1908 (torej pred dobrimi 100 leti) v bližini vasi Avče v Dolini Soče, v današnji občini Kanal. Meteorit iz Avč, ki tehta 1,23 kg, je shranjen v zbirki meteoritov Mineraloško-petrografskega oddelka Naravoslovnega muzeja na Dunaju.