Poplava tabličnih računalnikov

Po lanskem nekoliko nepričakovanem bumu na trgu tabličnih računalnikov, ki ga je spodbudil Applov ipad, so nedavno končani sejem Cebit v Hannovru tablice prav preplavile.

Objavljeno
08. marec 2011 10.11
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
V vseh štirih dvoranah, namenjenih »potrošniški« strojni opremi, so bile glavna tema predstavitev in zanimanja. Povsem očitno je, da noben od tajvanskih, korejskih in kitajskih proizvajalcev osebnih računalnikov ali mobilnih telefonov noče zamuditi »priložnosti«, ki jo menda ponuja ta hitro rastoči trg.

Že letos naj bi po svetu prodali več kot 50 milijonov teh naprav, prihodnje leto se bo številka po predvidevanjih najbolj priznanih analitskih hiš povzpela čez sto, leta 2013 pa čez 150 milijonov. Tako marsikdo poskuša kar z več napravami naenkrat, po pravilu »nekaj od tega se bo že prijelo«.

Tajvanska velikana Acer in Asus namerava trg zasuti z modeli različnih velikosti - zasloni naprav segajo od malo manj kot petih do kar 12 palcev - in oblik, kot sta navajena že z drugih področij. Medtem ko se večina zanaša izključno na Googlov android, so omenjena in še en tajvanski proizvajalec, MSI, na večje tablice namestili kar 'namizni' windows 7. Kar pa je slaba odločitev, saj se uporabniški vmesnik oken enostavno ne obnese brez miške (ali vsaj sledilne ploščice). Osnovna opravila so otežena (zapiranje in pomanjševanje oken, preklapljanje med njimi itd.), da smo vtipkali spletni naslov, smo na nekaterih napravah porabili celo več minut. Edina smiselna uporaba take tablice je za poslovne namene, kot si jo je zamislil Fujitsu, pri čemer sta pomembna združljivost z obstoječo programsko opremo in čim lažje reševanje težav. Vendar je Fujitsu v svojo napravo vgradil tudi čitalnika pametnih kartic in prstnih odtisov.

Tablice ponuja še plejada manj znanih proizvajalcev, med njimi tudi precej takih, ki jih sploh ne prodajajo pod svojim imenom, temveč te naprave (kot prenosnike in še kaj drugega) sestavljajo za naročnike, ki jih kupijo vsaj nekaj tisoč in prodajajo pod svojo znamko (denimo trgovske verige). Večina tovrstnih tablic je dokaj slabe kakovosti, v primerjavi z ipadom so neugledne, debele in počasne, programska oprema je nedodelana (čeprav vsi prisegajo na android). Njihova prednost pa je, da so že dobavljive, medtem ko izdelki uveljavljenih znamk, kot sta Samsung in LG, zamujajo.

Težave vseh tekmecev oziroma posnemovalcev ipada so podobne in predvsem jih je veliko preveč, da bi lahko kateri upal na opaznejši uspeh med kupci. Prva težava je slabo delovanje. Pri večini smo opazili zatikanje, celo pri HTC-jevem modelu, obračanje zaslona je bilo ponekod izjemno počasno, zasloni neodzivni oziroma s slabimi vidnimi koti, aplikacij ni bilo težko sesuti. Naslednji problem je, da so si, čeprav je modelov ogromno, vse naprave v praksi nadvse podobne. Na naše vprašanje, kako se bodo kupci med njimi odločali, na podlagi katerih lastnosti, je predstavnik Acerja odgovoril, da jih bodo morali vzeti v roke in si jih dobro ogledati. Že na tem izpitu pa tablice tega izdelovalca padejo, saj kakovost izdelave ni najboljša, večina tipk ne daje vtisa, da bo preživela dolgotrajno intenzivno uporabo. Podobno je z vsemi izdelki, razen morda s Samsungovim galaxy tabom in LG-jevim optimus padom. Vendar ima zadnji drugo težavo, saj bo ob predvideni ceni 900 evrov, kar proizvajalec pojasnjuje kot »vrhunsko ceno za vrhunsko napravo«, bistveno predrag. 

»Vse skupaj bo ena sama zmeda,« je glede trga tabličnih računalnikov izjavil predstavnik podjetja MSI, ki si želi nekaj tržne pogače odrezati z nižjimi cenami od Appla - njihova najslabše opremljena tablica bo za sto evrov cenejša od najskromnejšega ipada. Podroben ogled tablic na Cebitu je razkril, da vsa konkurenca močno zaostaja za Applom. Ne samo da v trgovine ni bila sposobna spraviti še skoraj ničesar, njeni letošnji izdelki so večinoma slabši in nekateri za nameček celo dražji od lanskega ipada.

Drugi ipad ravno dovolj za ohranjanje prednosti

Vmes pa je Apple vsem ostalim pretendentom še malce otežil delo. »Medtem ko imajo mnogi proizvajalci težave s pošiljanjem tablic na trg, je Apple predstavil že drugo generacijo tega zelo uspešnega izdelka. Novi model je povsem v skladu s pričakovanji - nima revolucionarnih novih funkcionalnosti, zgolj uporabne izboljšave, kot sta manjša teža in večja hitrost. Gre za pametno evolucijo zelo dobro zasnovanega proizvoda,« je novo Applovo tablico komentiral analitik svetovalnega podjetja Coleago Robert Filkins. Večina poznavalcev se strinja, da je kalifornijsko podjetje svoj paradni izdelek izboljšalo ravno dovolj, da bo znova zagrenilo življenje tekmecem. Vse druge tablice so bile namreč pogojno konkurenčne v primerjavi s prvim ipadom, tekma proti dvojki bo precej težja. To so že dognali pri Samsungu, saj je eden od menedžerjev tega podjetja priznal, da njihov novi tab, ki v prodajo prihaja šele aprila, ni dorasel novemu ipadu.

Prav zato je Motorola pohitela in v ZDA svoj xoom na police poslala že zdaj, dokler ima še kaj možnosti, da ga kupci opazijo. Pozneje bo veliko teže, čeprav tudi ipad 2 še zdaleč ni popolna naprava. »Zame sta ključni pomanjkljivosti novega ipada nepodpora spletnim stranem, zasnovanim na standardu flash, in glavni fotoaparat, ki bi utegnil razočarati. Ko bo konkurenca izpilila svoje izdelke, se bo tržni delež ipada neizogibno zmanjšal, vendar je Apple z dvojko za zdaj zelo dobro pozicioniran za še eno uspešno leto na tem trgu,« je poudaril Filkins.

Po njegovem mnenju pa glavna prednost Appla vendarle niso strojne specifikacije tablice, temveč uporabniška izkušnja. Poleg tega ima ipad veliko prednost v tem, koliko aplikacij in storitev je zanj na voljo (žal nekatere pri nas niso dostopne), medtem ko androidnemu ekosistemu tega manjka. Vendar bi utegnil Google v kratkem predstaviti katero od tovrstnih storitev, denimo pretočno glasbo, s katero Apple še omahuje, saj ne želi posegati v svoj zelo uspešni model prodajanja posameznih pesmi in albumov.