Preizkus: Panasonic g5

Novinec popravlja vtis po dokaj bledih predhodnikih iz Panasonicove brezzrcalne serije g, malo pa mu še zmanjka.

Objavljeno
04. oktober 2012 16.13
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga
Lenart J. Kučić, Sobotna priloga

Čeprav je na Photokini večino pozornosti pobral najzmogljivejši model gh3, so pri Panasonicu nedavno predstavili tudi manjši in cenejši brezzrcalnik g5. Četrti predstavnik serije g prinaša več manjših izboljšav in odpravlja večino prejšnjih pomanjkljivosti. Standard m43 zato postaja vse uporabnejši nadomestek vstopnih dslr.

Panasonicovi modeli g so od prelomnega g1 - prvega fotoaparata m43 - izgubljali identiteto. Zahtevnejši uporabniki in snemalci so se odločali za dražjo serijo gh, ki je imela nekoliko boljše tipalo in poudarek na videozmogljivosti. V cenejših ponudbah pa so prevladovali manjši fotoaparati gf brez elektronskega iskala, a s podobnimi fotografskimi zmogljivostmi. Zato predhodnika g2 in g3 na trgu nista bila uspešna.

Lahko podobna usoda doleti tudi g5? Preizkusne datoteke kažejo, da so pri Panasonicu uporabili drugačno 16-megatočkovno tipalo kot pri g3 ali sorodnem gx1. Rezultati so zelo podobni tistim, ki jih zajame gh2, kar namigujejo tudi spletni komentatorji in rezultati preizkusa dxomark.

Vendar nas je pri podrobnem pregledu presenetilo, da je g5 v šibki svetlobi malce slabši od obeh cenejših predhodnikov, še precej bolj pa zaostaja za najzmogljivejšim Olympusovim brezzrcalnikom om-5, ki uporablja novejše (sonyjevo) tipalo.

Izboljšave na več področjih

Vendar fotoaparata ne sestavlja samo tipalo. Pri g5 so inženirji odpravili vse bistvene pomanjkljivosti starejšega g3. Oprijem je veliko boljši, baterija je za tretjino zmogljivejša (nakup dodatne je pri vsakem brezzrcalniku še vedno nuja), elektronsko iskalo tudi v slabši svetlobi pozneje postane »šumeče«. Zaslon je zaradi dvakrat večjega števila točk natančnejši (920 namesto 460k), ostrenje je zelo hitro in natančno v vseh svetlobnih razmerah, prav tako osvetljevanje in nastavljanje beline. Video visoke razločljivosti zajema tudi v zapisu mp4, v sekundi lahko zajame šest posnetkov v zapisu jpeg in raw (prej štiri).

Zelo uporabna novost je popolnoma neslišen elektronski sprožilec (še vedno lahko izberemo tudi mehanskega), ki ga proizvajalci doslej kljub tehničnim zmožnostim niso vgrajevali v brezzrcalnike. Prav tako je koristna pridobitev zaslon, občutljiv na dotik, vendar uporabniški vmesnik kaže, da se bodo morali fotografski ponudniki še veliko naučiti od razvijalcev mobilnih aplikacij za pametne mobilnike, preden bodo dosegli njihovo odzivnost in preglednost.

Brezzrcalniki napredujejo

Novi panasonic potrjuje, da so se razlike med brezzrcalniki v zadnjem letu zelo zmanjšale. Večja tipala aps-c, ki jih ponujajo Sony (nex), Fuji in Samsung, sicer še vedno presegajo manjše m43 po dinamiki in pri fotografiranju v šibki svetlobi, a izboljšave opazimo samo pri zares natančnem ogledu. Zato so za izbiro brezzrcalnika pomembnejši drugi dejavniki - izbira objektivov in dodatne opreme, kakovost elektronskega iskala in cena.

Priporočena cena za g5 je približno 650 evrov, kar je 400 evrov ceneje od neposrednega tekmeca olympusa om-5 (njegova največja prednost je umirjevalnik slike). Sto evrov cenejši je panasonic gx1, ki ima podobno tipalo in zmogljivosti, a mu je treba dokupiti še ločeno elektronsko iskalo (g3 je v tujih spletnih trgovinah naprodaj že za manj kot štiri stotake).

V podobni kategoriji sta še prihajajoča sony nex 6 in fuji x-e1 (predvidena cena je okrog tisoč evrov) ter oba brezzrcalnika, ki sta jih predstavila Canon in Nikon, vendar imajo omenjeni modeli za zdaj še zelo omejeno ponudbo objektivov.

Panasonicov g5 je zato dober nakup za uporabnike, ki iščejo alternativen fotografski sistem in bodo dokupili tudi kak zmogljivejši objektiv. Za spoznavanje sistema m43 pa je na trgu kar precej cenejših drugih možnosti in poceni rabljenih izdelkov prejšnje generacije.