Preizkus roverja za ExoMars

Robotsko vozilo bo vozilo po puščavi Altacama v Čilu, nadzorovali pa ga bodo iz Velike Britanije.

Objavljeno
09. oktober 2013 17.13
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Ta teden, od 7. do 13. oktobra, Evropska vesoljska agencija (ESA) izvaja zanimiv preizkus bodočega Marsovega roverja, robotskega vozila, ki ga bo predvidoma uporabila na misiji ExoMars, ki je načrtovana za leto 2018.
Preizkus, imenovan SAFER (Sample Field Aquisition Experiment with a Rover), poteka na enem izmed najbolj odmaknjenih in suhih območij na Zemlji, v Južni Ameriki, v puščavi Atacama na severu Čila. Prav ta puščava je najboljši približek geomorfološkim razmeram, ki vladajo na Marsu.

Poudarek je seveda na roverjevi avtonomiji in daljinskem upravljanju, ki ga izvaja ekipa, ki je locirana v Harwellu v Veliki Britaniji. Preizkus bo trajal pet dni, kar ustreza dvema marsovskima dnevoma.
Šestkolesni prototip Marsovega roverja bo opremljen s tremi inštrumenti, panoramsko 3D kamero, radarjem za podzemsko analizo in posebno visokoresolucijsko kamero za analizo vzorcev tal.

Za zdaj rover še ne bo opremljen z vrtalno napravo, s katero bo na Marsu vrtal do globine enega metra, zato bodo vrtanje tokrat opravili še ročno, s tem da nadzorna ekipa v Veliki Britaniji tega ročnega posega ne bo mogla spremljati. Je pa analiza vzorcev iz globine enega metra pod površjem po mnenju Esinih raziskovalcev bistvena, saj so tam zelo verjetno dovolj bogati ostanki iz davne zgodovine rdečega planeta, ko je bila na njem še voda.

Pri Esi posebej poudarjajo, da je daljinsko spremljanje in vodenje robotskega vozila bistveno drugačno od spremljanja vesoljske sonde, ki nikoli ni v stiku s površjem drugega vesoljskega objekta, zato ne izključujejo, da se bodo med tokratnim preizkusom srečali tudi z nepredvidenimi situacijami. Prav zato pa je tovrstno daljinsko preizkušanje na Zemlji bistvenega pomena, saj mora biti rover pripravljen na presenečenja, ki ga morda čakajo na Marsu.