Prelomnica v žepu

Približno mesec je minil, odkar je Nokia tudi uradno potrdila družabništvo z Microsoftom in s tem neizogibno slovo od operacijskega sistema (OS) symbian.

Objavljeno
08. marec 2011 11.39
Blaž Kovšca, Infoteh
Blaž Kovšca, Infoteh
Začetek konca nekoč najbolj razširjenega mobilnega OS pa ni edini prelomni trenutek, ki se dogaja v naših žepnih napravah. Lomi se tudi na trgu tabličnih računalnikov. V boju za prevlado so skorajda izenačeni kar trije: priljubljeni, čeprav malce upešani blackberry, Googlov android, ki je pravkar postal vodilni v ZDA, in Applov ios, ki bo nedvomno zagalopiral z novim ipadom. Microsoftov OS, za katerega so v novi navezi prepričani, da sodi med udarno trojico, precej zaostaja.

Na trgu malih prenosnih naprav se zadnje tedne odpirajo nove fronte. Združitev programskih načrtov (še vedno) največjega izdelovalca mobilnikov – Nokie – in največjega »softveraša« sploh – Microsofta – je bila prvo znamenje, kako močne topove bodo v boju za nadvse donosne trge uporabili najmočnejši. Čeprav so uporabniki, tržni analitiki in borzniki novico sprejeli z vrsto pomislekov, cene delnic velikanov pa so to še potrdile, je bilo kmalu jasno, da podpisnikoma ni preostalo drugega. Nokia je s symbianom že mesece pospešeno izgubljala bitko s svežima, naprednejšima in enostavnejšima tekmecema iz Googla in Appla. Microsoft? Spet je naredil tisto, kar najbolje zna: česar ne moreš premagati, kupi. Kar se mu je posrečilo pri dlančnikih, ko je zgolj s surovo silo in finančno močjo porazil bistveno boljši OS palm – pa tudi pri OS osebnih računalnikov, spletnih brskalnikih in večpredstavnostnih predvajalnikih je bil zgodba podobna –, zdaj namerava ponoviti pri pametnih telefonih oziroma tabličnih računalnikih.

In kako drugače – spet se bo udaril s »smrtnim« sovražnikom Applom. Iphone in ipad sta bila preprosto prevelika klofuta zaspancem, tako izdelovalcem mobilnikov kot tabličnih računalnikov. Toda medtem ko preostali svet z Microsoftom na čelu lovi zamujeni vlak, je Apple v pičlih devetih mesecih od predstavitve lanskega aprila prodal 15 milijonov ipadov. Še več, pri Applu so te dni že predstavili drugo generacijo ipada, kar je preprosto kruto do vseh drugih ponudnikov, ki si še niso opomogli od prvega dela »ipadomanije«. Nedvomno pa bo ipad 2 tudi velik zagon pri nadaljnjem osvajanju trga operacijskih sistemov z iosom.

Ob vsem tem se (trenutno!) še najbolj smeji googlovcem, ki imajo po zadnjih raziskavah najbolj priljubljen OS med pametnimi mobilniki – android. Motorolin xoom pa je prvi tablični računalnik s tablicam posebej prirejeno različico … androida. Poleg tega v sodelovanju z izdelovalci naprav kot po tekočem traku na trg pošiljajo nove in še zmogljivejše izdelke, ki jih, kar je izredno pomembno, dosledno dopolnjujejo s ponudbo (spletnih) storitev in rešitev.

Medtem pa finančni analitiki pri Bloombergu za Microsoft napovedujejo … ne novih naprav, ampak nov operacijski sistem. Vendar ne takoj, najverjetneje šele prihodnje leto. Je torej presenetljivo, da priznana finančno-analitska hiša Goldman Sachs kljub nedavni združitvi največjih dveh v svojem poslu vztraja pri lanski napovedi, da bo Microsoftov delež med »mobilnimi OS« še kar nekaj časa ostal pod desetimi odstotki? Le kaj še ostane velikim?