Pri odkritju sodeloval tudi naš biolog

Zelo znana raziskovalno-muzejska institucija Smithsonian je obvestila medije o odkritju doslej največjega pajka mrežarja, ki živi na Madagaskarju in v Afriki. Novica je za nas toliko zanimivejša, ker je pri odkritju sodeloval slovenski biolog Matjaž Kuntner.

Objavljeno
22. oktober 2009 14.22
J. K.-S.
J. K.-S.
Zelo znana raziskovalno-muzejska institucija Smithsonian (v ZDA združuje 19 muzejev in 9 raziskovalnih središč) je predvčerajšnjim obvestila medije o odkritju doslej največjega pajka mrežarja, ki živi na Madagaskarju in v Afriki. Novica je za nas toliko zanimivejša, ker je pri odkritju sodeloval slovenski biolog Matjaž Kuntner.

Ta doktor bioloških znanosti, predstojnik Biološkega inštituta ZRC SAZU, ki je pred štirimi leti doktoriral na washingtonski univerzi, je prav včeraj dopolnil 38 let. Skupaj z Jonathanom Coddingtonom iz Nacionalnega naravoslovnega muzeja, ki deluje v okviru institucije Smithsonian, sta rekonstruirala evolucijo te družine pajkov (Nephila) in dokazala, da je nova vrsta zlatega mrežarja - velikanski zlati mrežar, odkrit v zbirki raziskovalnega inštituta v Pretorii - največja, kar so jih kdaj odkrili. Velike so le samice, katerih trup meri 3,8 centimetra, noge pa 10 do 12 centimetrov.

Danes poznamo več kot 41.000 vrst pajkov, vsako leto odkrijejo še 400 do 500 novih, toda vrsto zlatega mrežarja, ki sodi v najbolj znano skupino pajkov, so nazadnje opisali v 19. stoletju. Ta pajek navadno živi v tropskem in subtropskem svetu. Zanj je značilno, da plete izjemno velike mreže s premerom pogosto več kot en meter. Naravoslovni muzeji hranijo na tisoče primerkov zlatih mrežarjev (Nephila), doslej je bilo opisanih 150 vrst (zadnja 1879), Kuntner pa je v svojem doktoratu dokazal, da je dejansko samo 15 vrst.

Iz tiskane izdaje Dela.