Pri projektu Rave odkrili ostanke pritlikave galaksije

Astronomi, ki sodelujejo pri mednarodnem projektu Rave (Radial Velocity Experiment), so odkrili ostanke pritlikave galaksije, ki jo je posrkala naša galaksija.

Objavljeno
16. februar 2011 09.06
M. R., znanost
M. R., znanost
Ljubljana – Petnajst zvezd, ki so v disku naše galaksije, ima popolnoma drugačne lastnosti od preostalih, astronomi pa domnevajo, da so to ostanki pritlikave galaksije ali kroglaste kopice, ki jo je naša galaksija ujela in posrkala. Pri projektu Rave sodelujejo tudi slovenski astronomi, ki delujejo v okviru Centra odličnosti Vesolje-si. Ti so odgovorni za operativno vodenje celotnega projekta in koordinirajo obdelavo pridobljenih podatkov.

Projekt Rave deluje od leta 2003, astronome pa zanimajo predvsem določanje razdalj do zvezd, proučevanje lastnosti medzvezdnega prostora ter študij dvojnih in aktivnih zvezd, pravi dr. Tomaž Zwitter, član projekta Rave in profesor astronomije na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Z analizo spektroskopskih podatkov, ki jih je pridobil 1,2-metrski teleskop na angleško-avstralskem observatoriju, je znanstvenikom uspelo opazovati skoraj pol milijona zvezd v naši galaksiji. Do konca prihodnjega leta nameravajo pridobiti podatke o skupaj milijonu zvezd, so sporočili iz Centra odličnosti Vesolje-si.