Prihajajo samočistilni materiali

Elektrokemična reakcija uničuje bakterije, alge, glive in podobne organizme, ki sčasoma »napadejo« predmete.

Objavljeno
23. julij 2012 16.07
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Sonce posije skozi oblake in vremenskim vplivom izpostavljeni vrtni stoli se začno čistiti. Sami od sebe. Sliši se neverjetno pa ni. Njihovo samočiščenje namreč omogočajo molekule titanovega dioksida, s katerimi so prevlečeni plastični vrtni stoli. Ko jih aktivira ultravijolična svetloba, namreč sprožijo elektrokemično reakcijo, ki uničuje bakterije, alge, glive in podobne organizme, ki sčasoma »napadejo« predmete, predvsem če so slednji na odprtem, na primer na vrtu.

To so tako imenovane fotovoltaične prevleke, ki so jih razvili v Fraunhoferjevem inštitutu IGB iz Stuttgarta. Kot pravi dr. Iris Trick, ki vodi omenjeno razvojno skupino, so s preverjanji dokazali, da so bili običajni plastični stoli, potem ko so bili izpostavljeni vremenskim vplivom dve leti, povsem prekriti s temnimi plastmi alg in drugih pretežno organskih snovi. Stoli, ki so bili prevlečeni s fotovoltaično prevleko pa so bili po tem času še praktično kot novi.

Seveda uporaba molekul titanovega dioksida za samočiščenje ni omejena le na vrtno pohištvo. V drugem stuttgartskem Fraunhoferjevem inštitutu  IPA, na primer razvijajo fasadno barvo, ki vsebuje molekule titanovega dioksida; tudi taka barva ima samočistilne lastnosti. Veliko obeta tudi samočistilno okensko steklo, pri katerem so uporabili enake prevleke.

Naslednji izziv, ki si ga je zadala tako imenovana fotovoltaična zveza, v kateri je povezanih kar deset Fraunhoferjevih inštitutov, je razvoj novih materialov, ki bi jih lahko aktivirali tudi z umetno svetlobo.