Prihajajo telefoni z ukrivljenimi zasloni

Samsung je predstavil prvi pametni telefon z neravnim zaslonom in tako prehitel LG. Zaenkrat bo galaxy round na voljo samo v Koreji.

Objavljeno
09. oktober 2013 11.05
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Samsung je v Južni Koreji predstavil pametni mobilnik galaxy round. Običajno nas telefoni, ki jih ta proizvajalec nikoli ne pripelje iz matične države v Evropo, ne zanimajo, toda round je drugačen primer. Je namreč prvi telefon z ukrivljenim zaslonom po zgledu televizorjev, ki smo jih od več proizvajalcev videli na nedavnem sejmu IFA v Berlinu.

Tako Samsung kot LG sta prototip ukrivljenega zaslona za telefone prikazovala že januarja na CES-u v Las Vegasu, zato se je že nekaj mesecev govorilo, da bosta telefona predstavljena kmalu. Samsung je z današnjo obelodanitvijo prehitel LG, ki pa naj bi sledil zelo kmalu.

Sam telefon temelji na nedavno predstavljenem galaxy note 3, tudi specifikacije so zelo podobne, kar pomeni vrhunske, je pa zaslon ob straneh ukrivljen navzgor. Zato naj bi telefon (pravzaprav tablifon, križanec med telefoni in tablicami) lepše sedel v roko, ukrivljenost pa bo menda omogočala tudi nekatere dodatne funkcionalnosti.

Na videu si lahko pogledate, kako bo galaxy round prikazal določene informacije, če ga bo uporabnik zagugal (ker telefon ni raven, seveda ni s celotno površino na podlagi). Poleg tega bo mogoče s kratkim pritiskom na rob ugasnjenega zaslona krmiliti glasbeni predvajalnik. Pritisk na levi rob bo preklopil na eno pesem nazaj, pritisk na desni rob pa bo pomenil skok na naslednjo pesem. Z obračanjem telefona pa se bo mogoče premikati po izbirnikih in vsebinah.

Ali bo to dovolj, da bodo kupci prepoznali »prednosti« ukrivljenih zaslonov, bomo šele videli. Kot tudi, kako obstojni bodo taki zasloni. V razvoju so sicer že pravi upogljivi zasloni s plastično (ne stekleno) zgornjo površino, ki bodo menda skoraj nezlomljivi.