Pripravite se na komet ISON

Začenja se razburljivo opazovanje kometa, ki bo konec letošnjega leta letel 64 milijonov kilometrov od Zemlje.

Objavljeno
24. september 2013 17.00
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Evropska vesolja agencija (ESA) in ameriška NASA se pripravljata na opazovanje ledenega obiskovalca, ki bo priletel v notranja območja našega osončja. To bo komet ISON, ki ga bomo proti koncu leta lahko opazovali tudi s prostim očesom.

Komet sta lanskega 21. septembra odkrila ruska astronoma Artjom Novičonok in Vitalij Nevski s 40-centimetrskim teleskopom, ki deluje v okviru ISON (International Scientific Optical Network). Komet, ki prihaja iz Oortovega oblaka milijarde kilometrov od Sonca, leti v taki smeri, da bo letošnjega 28. novembra letel le 1,2 milijona kilometrov od naše zvezde.

Komet ISON je letošnjega aprila že posnel Hubblov vesoljski teleskop, zatem je pogled na komet z Zemlje oziroma njene bližine nekaj časa zastiralo Sonce, avgusta pa ga je ponovno odkril amaterski astronom Bruce Gary, za njim pa še več drugih.

Kot smo uvodoma omenili, se ESA in NASA tudi pripravljata na temeljito opazovanje omenjenega kometa. Pred nekaj dnevi ga je začel spremljati Esin Mars Express, ki bo naslednja dva tedna analiziral sestavo kometovega repa. Sicer bo komet ISON 1. oktobra letel le 10,5 milijona kilometrov oddaljen od Marsa, kar bo približno 6-krat bliže, kot bo njegova najmanjša razdalja do Zemlje. Prav tako bo konec novembra spremljala komet Esina in Nasina sonda SOHO, Esini sondi Venus Express in Proba-2 pa mu bosta sledili novembra in decembra.

Komet ISON bo za opazovalca z Zemlje najsvetlejši - nekateri napovedujejo, da bi lahko bil svetlejši od polne Lune - v času leta mimo Sonca, ko bo 26. decembra letel najbližje Zemlji, predvidoma bo to na razdalji 64 milijonov kilometrov, pa bo verjetno že manj svetel.

Strokovnjaki napovedujejo, da bi se komet ISON, njegova oznaka je C\2012 S1, lahko razvil v komet stoletja.