Prvi hitri preizkus novih iPhonov

Imeli smo priložnost na kratko preizkusiti iphone 5S in 5C. Tukaj so prvi vtisi, tudi o tem, kako deluje čitalec prstnih odtisov.

Objavljeno
20. september 2013 12.42
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Novih iPhonov se v Sloveniji še ne da kupiti in verjetno bo še nekaj časa tako. Apple še ni objavil, kdaj bo na vrsti drugi val držav, v katerem bo po pričakovanjih Simobila tudi naša. To bi lahko bilo oktobra, lahko pa tudi šele novembra ali decembra. Mi pa smo si oba modela na kratko ogledali in med drugim preizkusili, kako deluje odklepanje telefona s prstnim odtisom.

Najprej 5C. Plastični iPhone je popoln odmik od tega, kar smo bili pri Applu navajeni. Na pogled in tudi otip bolj kot na iPhona 3GS, ki je prav tako imel plastično zadnjo stran, spominja na kakšno Nokiino lumio, denimo na 620 ali 720. Vendar je vseeno občutek kar dober za plastične (polikarbonatni) izdelek, vsekakor deluje na prvi otip bolj kvalitetno kot večina pogosto kritiziranih dragih plastičnih modelov drugih proizvajalcev.

Glede vsega ostalega je to iPhone 5 z naloženim zadnjim operacijskim sistemom (iOS 7). Zaslon je enak, prav tako foto in video del. Telefon je malenkost večji od petice in 5S(ki sta povsem enaka) in tudi malce debelejši. Videli smo ga v beli barvi, v kateri deluje dobro.

Prstni odtisi delujejo brez najmanjših težav

Malce drugačna zgodba je 5S. Ta je znova aluminijast in daje enako premijski občutek kot predhodnik. Še vedno je to eden bolj posrečenih oblikovalskih dosežkov v mobilni telefoniji. Telefon, ki smo ga imeli priložnost preizkusiti, je bil siv, skoraj črn (angl. space grey), težko pričakovane zlate (šampanjske) pa še nismo videli.

Najbolj zanimiv del je seveda nov gumb pod zaslonom. Ta je po novem le še udrt, ni več tako vbočen kot prej. Pod njim je čitalec prstnih odtisov, ki po prvih vtisih deluje fantastično. Sploh glede na pretekle izkušnje s podobnimi čitalci na prenosnikih, kjer je bilo po večkrat podrsati s prstom čezenj, preden je kaj razbral.

Tu je čisto drugače. Ko svoj odtis enkrat shranimo v telefon – kar traja nekaj časa –, je treba zgolj nežno položiti prst na gumb in telefon se hipoma odklene. Kar lahko vidite v spodnjem videu. Za shranjevanje odtisa pa prst izmenično polagamo in odmikamo z guma, na zaslonu pa naš odtis postaja vse bolj rdeč. Telefon me je enkrat vmes opozoril, da nisem dovolj natančen, toda nekaj naslednjih odčitavanj prsta je bilo dovolj za uspešno prepoznavo. Potem nisem imel prav nobenih težav z odklepanjem iPhona.

Že po prvih nekaj minutah uporabe imam občutek, da je ta čitalec znova ena od klasičnih applovskih potez. Podjetje je vzelo tehnologijo, ki obstaja že dolgo in nad katero je marsikateri drugi proizvajalec zaradi slabih izkušenj že obupal, in jo izpopolnilo do takega nivoja, da dejansko deluje in da prinaša spremembo. Bomo videli, kako se bo zadeva obnesla na pravem preizkusu in kako se bo razvijala podpora zanjo, toda nov gumb je izjemno intrigantna pridobitev.

Fotoaparata ni bilo mogoče zares preizkusiti, vendar slabših fotografij od predhodika zagotove ne dela. Možnost snemanja počasnih posnetkov pa utegne biti zabavna, vendar bo z njo najbrž tako kot s podobnimi funkcijami na drugih mobilnikih. Nekajkrat se z nijmi poigramo, potem pa nanje pozabimo. Skoraj bolj impresivno je rafalno fotografiranje. Česa takega na pametnem telefonu še nisem videl.

Hitrost telefona se je zdela odlična. Vse, kar je bilo mogoče v nekaj minutah pognati, je bilo res tekoče. Tudi najbolj zahtevne spletne strani, po katerih se niti z najbolj zmogljivimi androidni telefoni ne premikamo povsem gladko.

Koprocesor za gibanje bo mogoče preizkusiti šele kasneje, saj zanj še ni aplikacij. Pa tudi premikali se nismo med tem prvim ogledom.

Več o obeh novih iPhonih bomo seveda lahko zapisali in pokazali, ko ju dobimo na resen preizkus. Že zdaj pa lahko rečemo, da ključne novosti pri 5S morda le niso zgolj majhna nadgradnja.