Prvi kamniti planet zunaj našega Osončja

Francoski satelit CoRoT je odkril prvi kamniti planet zunaj našega Osončja, vendar je povprečna temperatura približno 2000 stopinj Celzija, ki vlada na njegovi površini, verjetno previsoka, da bi se na njem lahko razvilo življenje.

Objavljeno
17. september 2009 22.12
M. R.
M. R.
Barcelona - Astronomi so potrdili, da je francoski satelit CoRoT (Convection Rotation and Planetary Transits) odkril prvi kamniti planet zunaj našega Osončja, vendar je povprečna temperatura približno 2000 stopinj Celzija, ki vlada na njegovi površini, verjetno previsoka, da bi se na Corotu-7b, kakor so ga poimenovali, moglo razvilo življenje. To so sporočili na mednarodni konferenci v Barceloni.

Planet, ki leži v ozvezdju Samoroga in je od Zemlje oddaljen približno 500 svetlobnih let, je teleskop na satelitu zaznal že februarja letos, vendar tedaj strokovnjaki še niso imeli dovolj podatkov, da bi izračunali njegovo velikost in maso.

»Gotovo je to doslej najmanjši planet zunaj našega Osončja, ki svojo zvezdo na oddaljenosti 2,5 milijona kilometrov obkroži v vsega dvajsetih urah. To je 23-krat bliže od oddaljenosti, na kateri kroži Soncu najbližji planet Merkur, ki potrebuje za svojo pot okoli zvezde 88 dni. Lahko bi rekli, da so razmere na delu planeta, ki gleda proti zvezdi, še najbolj podobne Dantejevemu peklu,« je dejal Didier Queloz iz ženevskega observatorija, ki je vodil raziskovalce. Na »temni« strani planeta je temperatura menda okoli minus 200 stopinj Celzija, so izračunali znanstveniki, ki bodo več podrobnosti objavili v reviji Astronomy and Astrophysics.

Planet je skoraj dvakrat večji od Zemlje, njegova masa pa je približno petkrat večja. Strokovnjaki domnevajo, da je na površini Corota-7b razbeljena lava, v tako ekstremnih razmerah pa bi težko pričakovali nam znane oblike življenja. Znanstveniki so prepričani, da je zunaj našega Osončja še precej kamnitih planetov, na katerih bi bile možnosti za življenje precej večje, in pričakujejo, da jih bosta satelita CoRoT in Kepler v prihodnosti tudi odkrila.

Iz petkovega Dela.