Prvi velik korak v boju proti virusu HIV

Znanstveniki so na Tajskem odkrili cepivo, ki je prvič zmanjšalo tveganje za okužbo z virusom HIV. Cepivo je pred HIV začitilo kar tretjino ljudi med 16.000 prostovoljci, kar je presenetilo celo znanstvenike same.

Objavljeno
24. september 2009 12.45
dan boja proti aidsu
Š. Ro.
Š. Ro.
Bangkok - Najnovejše poskusno cepivo proti virusu HIV je v prvič zmanjšalo tveganje okužb, so ugotovili znanstveniki.

Cepivo, ki je kombinirano iz dveh že obstoječih poskusnih cepiv, so doslej preizkusili na 16.000 ljudeh na Tajskem, kar je tudi največja poskusna skupina doslej. Rezultati te, po mnenju mnogih neetične raziskave, so pokazali, da je bilo tveganje za obolenje z virusom HIV manjše pri skoraj tretjini ljudi, na katerih so preizkusili cepivo. Tako se je prvič zgodilo, da bi kakšno cepivo proti HIV učinkovalo v tolikšni meri, zato so ga že razglasili za novo znanstveno senzacijo, čeprav je jasno, da bo preteklo še kar nekaj vode, preden bodo znanstveniki odkrili splošno zdravilo proti Aidsu.

 

Raziskavo sta v nekaterih najbolj problematičnih tajskih predelih izvedli ameriška vojska in tajska vlada ter več kot sedem let preizkušali cepivo na moških in ženskah, starih od 18 do 30 let, ki niso bili okuženi z virusom HIV. Polovici prostovoljcem so dali cepivo, druga polovica pa je dobila le »placebo«. Vse skupaj so nato še poučili o načinih preprečevanja obolenja za Aidsom.

 

Cepivo je sestavljeno iz dveh starejših cepiv, ki sami zase nista imeli posebnega učinka. Možnosti za okužbo so se tako pri prostovoljcih, ki so dobili novo cepivo, zmanjšale za kar 31,2 odstotka.

 

»To odkritje je velika spodbuda za naše nadaljnje delo. Čeprav so številke zaenkrat še majhne in lahko še pride do odstopanj, je to na področju iskanja zdravila za Aids prva pozitivna novica po zelo dolgem času,« je povedal dr. Richard Horton, urednik zdravniškega dnevnika Lancet. »Biti moramo previdni, a ne smemo izgubiti upanja. To odkritje je zdaj treba takoj preučiti,« je še dejal Horton.

 

Nova odkritja so sicer plod delovanja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in programa Združenih narodov za boj proti Aidsu.

 

Vseeno pa so znanstveniki pri odkritju cepiva naleteli na nekatere zadržke. Ni še namreč znano, zakaj natanko cepivo učinkuje. Cepivo naj bi tudi v določeni meri preprečilo infekcijo, vendar pa ne ovira razvoja bolezni, ko je virus enkrat v telesu.

 

Na svetu je z virusom HIV okuženih več kot 33 milijonov ljudi. Iskanje cepiva je sicer močno oteženo zaradi oslabelosti imunskega sistema, ki jo povzroči HIV.