Računalnik Watson dobil prvo službo

Računalniški sistem Watson podjetja IBM je v najbolj priljubljenem ameriškem kvizu Jeopardy premagal človeka in si s tem zagotovil svojo prvo službo. Kot menijo raziskovalci, bo namreč koristen pri diagnosticiranju.

Objavljeno
19. februar 2011 18.08
Mo. Z. , delo.si
Mo. Z. , delo.si
Potem ko je na testnem soočenju računalniški sistem premagal človeka, se je Watson pomeril z do zdaj najboljšima igralcema  priljubljenega ameriškega kviza Jeopardy, Kenom Jenningsom in Bradom Rutterjem, in ju prepričljivo premagal.

Pri ameriškem podjetju IBM so tako dokazali, da je računalnik sposoben tekmovati s človekom tudi na področju razumevanja jezika in iskanja odgovorov v množici podatkov, pa čeprav se računalnik problema loti s statistično analizo in ne z razumevanjem. Kljub temu pa človeški možgani ostajajo neprecenljivi, v kolumni piše Jonah Lehrer.

Medtem je po pisanju agencije AFP eden najzmogljivejših računalnikov na svetu dobil prvo službo. Njegove sposobnosti bodo testirali v medicinskih centrih ameriških univerz Columbia in Maryland. Raziskovalci so prepričani, da bo Watson koristen pripomoček pri diagnosticiranju.

Računalniški sistem Watson je v štirih letih razvila ekipa znanstvenikov družbe IBM. Z njim je želela postaviti sistem, ki bi se uspešno kosal s človeško sposobnostjo odgovarjanja na vprašanja, zastavljena v pogovornem jeziku. Pri tem je pomembno, da računalnik doseže primerljivo hitrost in točnost.

VIDEO: Watson na soočenju




VIDEO: Prihodnost Watsona