Razvoj novega načina zdravljenja z biološkimi zdravili

Ekipa študentov Univerze v Ljubljani in mentorjev s Kemijskega inštituta ter Fakultete za računalništvo in informatiko bo jutri začela letošnje tekmovanje iGEM.

Objavljeno
05. oktober 2012 14.18
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Ekipa študentov Univerze v Ljubljani in mentorjev s Kemijskega inštituta ter Fakultete za računalništvo in informatiko je tudi za letošnje tekmovanje iGEM pripravila nov zanimiv projekt. Razvili so idejo za nov način zdravljenja z biološkimi zdravili.

Slovenske ekipe so bile na tekmovanju iGEM, na katerem sodelujejo ekipe najbolj uglednih svetovnih univerz, doslej izjemno uspešne, saj so zmagale kar trikrat v petih letih. Letos se tekmovanja udeležuje 193 ekip z vsega sveta.

V letošnjem projektu se je ekipa, ki jo sestavljajo študenti medicine, biotehnologi, biokemik ter študent računalništva in informatike loteva problema uporabe bioloških zdravil. Biološka zdravila so med najbolj učinkovitimi, vendar tudi najbolj dragimi zdravili za zdravljenje bolezni, kot so hepatitis, artritis, infarkt, sladkorna bolezen in več vrst raka. V običajnem načinu zdravljenja z biološkimi zdravili so potrebne dnevne ali tedenske injekcije zdravila, ki ga običajno pridobimo in očistimo z zahtevnim postopkom.

Študenti so si zastavili za cilj, da razvijejo nov način zdravljenja, v katerem uporabijo človeške celice, ki so zaprte v majhne kapsule, da v telesu na mestu poškodbe proizvajajo potrebna biološka zdravila. Zato člani ekipe pričakujejo manjše stranske učinke, boljše rezultate zdravljenja zaradi možnosti uporabe več zdravil hkrati ter večjo dostopnost takšnega načina zdravljenja.

Posebna novost projekta je priprava novih genskih stikal, s katerimi omogočijo, da lahko delovanje celic usmerjamo od zunaj. Dodatno so razvili varnostne mehanizme, s katerimi lahko zdravnik kadarkoli ustavi delovanje vsajenih celic. V pripravi projekta so se posvetovali s slovenskimi medicinskimi strokovnjaki in kot dva primera zdravljenja izbrali hepatitis C ter infarkt, ki sodita med najbolj razširjene bolezni.

Projekt bodo najprej predstavili v soboto, 6. oktobra na regionalnem tekmovanju iGEM v Amsterdamu. Tretjina najboljših od 54 sodelujočih evropskih ekip se bo nato udeležila svetovnega finala v začetku novembra na univerzi MIT v Cambridgeu, ZDA.