Razvoj tehnologije čistega premoga

Britansko-nizozemski energetski velikan Shell je z enoto največjega kitajskega premogovnega podjetja Shenhua Group sklenil dogovor o skupnem razvoju tehnologije čistega premoga.

Objavljeno
13. september 2009 15.21
Premogovnik Velenje
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Šanghaj  - Britansko-nizozemski energetski velikan Shell je z enoto največjega kitajskega premogovnega podjetja Shenhua Group sklenil dogovor o skupnem razvoju tehnologije čistega premoga, torej tehnologije, ki omogoča okolju prijaznejšo izrabo premoga za pridobivanje energije.

Shell China in Shenhua Coal to Liquid and Chemical bosta razvila napredno tehnologijo za pretvarjanje premoga v plin, so pojasnili v Shellu in dodali, da pa bosta razmislili tudi o morebitni aplikaciji tehnologije za zajem in shranjevanje ogljika (tehnologija CCS).

Na ta način naj bi Kitajska, ki velik del energetskih potreb pokrije s premogom, prišla do sodobnih tehnologij čistega premoga, ta pojem zajema več različnih tehnologij s skupnim namenom narediti izrabo premoga bolj okolju prijazno, in tako bolj trajnostno zadovoljevala svoje naraščajoče potrebe po energiji.