Razvozlali prašičji genom

Mednarodna ekipa znanstvenikov je izdelala prvi osnutek genoma udomačenega prašiča, kar bo po njihovih besedah pripeljalo do novih spoznanj na področju kmetijstva, medicine, varovanja okolja in evolucije.

Objavljeno
03. november 2009 13.52
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - V raziskavi, v kateri jim je uspelo dešifrirati okrog 98 odstotkov genoma, so uporabili rdečega prašiča pasme duroc, ki je ena izmed petih glavnih pasem pri vzreji svinjine in ena izmed dvestotih vrst udomačenih prašičev.

Vodja projekta Larry Schook z univerze v Illinoisu je povedal, da je prašič edinstvena žival, pomembna pri prehrani in iskanju živalskega modela za raziskave človeških bolezni ter hkrati zelo zanimiva za proučevanje genomskih učinkov udomačitve, saj določene vrste te živali še vedno živijo v divjini.

Osnutek genoma naj bi raziskovalcem omogočil odkritje genov, ki so pomembni za proizvodnjo svinjine ali pa so vključeni v imunski sistem oziroma kakšen drug pomemben fiziološki proces pri prašičih.

Delo raziskovalcev naj bi prineslo izboljšanje postopkov parjenja, ponudilo naj bi vpogled v bolezni, ki napadajo prašiče in pomagalo pri ohranitvi redkih, ogroženih in divjih prašičev.

Raziskava je prav tako pomembna z vidika proučevanja človeškega zdravja, saj so prašičji organi zelo podobni človeškim v smislu fiziologije.