S hlajenjem telesa do manj možganskih okvar

V Veliki Britaniji bodo novorojenčke, ki ob rojstvu ne prejemajo dovolj kisika v možgane in druge organe, zdravili s posebno hladilno tehniko telesa in s tem močno zmanjšali tveganje možganskih okvar.

Objavljeno
01. oktober 2009 13.42
dojenčki
Š. Ro.
Š. Ro.
London - Najnovejše raziskave so pokazale nov način zdravljenja za preprečitev tveganja možganskih okvar. Če bodo novorojenčki kazali znake pomanjkanja kisika v možganih, jih bodo v prvih šestih urah življenja zdravili s posebno hladilno tehniko.

 

Asphyxia se ob rojstvu pojavi, ko dojenčkovi možgani in drugi pomembni organi med in po porodu ne dobijo dovolj kisika ali krvi. S tovrstno diagnozo se v Veliki Britaniji na leto rodi okoli 1.400 novorojenčkov.

 

Asphyxia je sicer pojav, ki ga je v času nosečnosti zelo težko odkriti, pri približno polovici pa lahko povzroči resne možganske okvare, cerebralno paralizo ali celo smrt.

 

Strokovnjaki bodo z novo tehniko lahko pomagali več kot 100 dojenčkom v Veliki Britanij, in sicer z zmanjšanjem telesne temperature s 36 stopinj Celzija na približno 33, temu pa nato sledi postopno ogrevanje na intenzivni negi. Kot so pokazali rezultati, se je število možganskih okvar pri tem zmanjšalo za kar 57 odstotkov.

 

»Študijo smo preizkušali več kot 20 let, prvič pa smo dobili dokaz, da je hlajenje telesa lahko učinkovito sredstvo za zmanjševanje možganskih okvar pri dojenčkih, ki se rodijo z asphyxio,« je povedal eden od sodelujočih pri tej študiji, dr. Denis Azzopardi.