Sad novega načina umetne oploditve

28-letno samico Tongo so v dunajskem živalskem vrtu oplodili z zamrznjenim semenom divjega slona iz južnoafriškega rezervata in skotila se je zdrava slončica.

Objavljeno
10. september 2013 17.19
I. K., Znanost
I. K., Znanost

V dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn se je po 645 dneh brejosti samice Tonge pred nekaj dnevi skotil slonček. Gre za prvi primer slonjega mladička na svetu, ki je bil spočet s pomočjo umetne oploditve z zamrznjeno spermo slona iz divjine.

Za 28-letno samico Tongo, ki na Dunaju živi že od leta 1998, je to drugi mladiček. Novorojena slonja samička s previdnimi koraki že sledi svoji mami in desetletni sestri Mongu ter vsake pol ure sesa mleko.

Za živalski vrt Schönbrunn je to četrti mladiček afriškega slona. Novi naraščaj pa je še posebna senzacija. »To je prvi slonji mladiček, ki je bil spočet s pomočjo umetne oploditve z globoko zamrznjeno spermo in s povsem novo tehniko. Njegov oče je samec iz divjine, in sicer iz južnoafriškega rezervata Phinda Private Game Reserve,« je povedala direktorica dunajskega živalskega vrta Dagmar Schratter.

Da so veterinarji lahko pridobili spermo samca, so ga morali najprej uspavati, nato so mu z električnim spodbujanjem odvzeli seme. Z uporabo zamrznjenega semena se živalski vrtovi izognejo tako logističnim težavam kot tudi visokim stroškom, saj se lahko zamrznjeno seme dlje časa hrani in uporabi ob najbolj primernem času. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, zmanjšana pa je tudi genetska raznovrstnost.

Umetna oploditev slonov s svežim semenom (a ne samcev iz divjine) sicer poteka že vse od leta 1998 in je bila prvič uspešna leto kasneje – prav tako na Dunaju. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju ogroženih živalskih vrst.