Samsungovega galaxyja note 3 bo treba aktivirati v pravi regiji

V tablifon bo treba vstaviti kartico sim iz regije, kjer je bil kupljen, potem se bo področno zaklepanje izključilo.

Objavljeno
01. oktober 2013 13.56
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Prvi kupci in preizkuševalci še povsem svežega Samsungovega tablifona galaxy note 3 so presenečeno prebrali nalepko na embalaži. Ta pravi, da je naprava »združljiva samo s karticami sim iz Evrope« (ali pa Amerike, odvisno od tega, kje so tablifon kupili). To je sprožilo precej ugibanj, ali bo naprava uporabna samo na eni celini in je ne bo možno uporabljati denimo med potovanjem iz Evrope v ZDA s kartico tamkajšnjega operaterja. Samsungova pojasnila dajejo vtis, da vendarle ne bo tako.

»Samsung je v svoje naprave galaxy note 3 vključil funkcijo 'področno zaklepanje kartice sim', da bi svojim uporabnikom omogočil optimalno mobilno izkušnjo, vštevši s storitvami za pomoč uporabnikom,« se bere uradno pojasnilo korporacije. Kako pa bo to aktiviranje in zaklepanje kartice sim delovalo?

Če bo uporabnik napravo aktiviral s »pravilno« kartico, se bo področno zaklepanje avtomatično izklopilo. Po prvi aktivaciji bo torej vanjo možno vstaviti kakršnokoli kartico sim. Če pa prva kartica ne bo iz pravilne regije, pa se bo note 3 zaklenil in ga bo lahko odklenil samo pooblaščeni servis. Poleg nota 3 sta področno zaklepanje z nadgradnjo programske opreme dobila še note 2 in galaxy s4.

Kot vse kaže se Samsung s tem bori proti uvažanju telefonov iz drugih regij, kar je precej priljubljeno početje zaradi cenovnih razlik. Zdaj bi moral kupec napravo tam najprej aktivirati, kar v praksi precej otežuje množično uvažanje.