Sestrina popkovnična kri za bolnega bratca

Fantiča z redko gensko boleznijo so ozdravili z zdravimi matičnimi celicami, ki so jih dobili iz sestrine popkovnične krvi.

Objavljeno
28. september 2012 19.43
D. B., Znanost
D. B., Znanost

Verjetnost, da se bo otrok rodil z redko gensko boleznijo, je zelo majhna. Ko je bil Andy, v Mehiki rojeni otrok zakoncev Andreasa in Pauline Treviño, star dve leti, so pri njem odkrili hudo imunsko pomanjkljivost, ki mu je ogrožala življenje.

Kot so ugotovili zdravniki v Bostonu, so zdravstvene težave izvirale iz redke mutacije gena NEMO, ki igra ključno vlogo pri delovanju človekovega imunskega sistema; takih mutacij so doslej v svetu odkrili 15. Pri petih letih je Andy s presledki preživel v bolnišnici že več kot tisoč dni, pogosto so ga zdravili z antibiotiki, imunoglobulini in drugimi zdravili. Po podatkih iz medicinske literature o redkih boleznih noben otrok s tako hudo imunsko pomanjkljivostjo ni dočakal več kot dvajset let.

Andyja je pregledalo nešteto zdravnikov, ki so se nazadnje strinjali, da bi bila zanj edina učinkovita rešitev zdravljenje z matičnimi celicami. Ker dolgotrajno iskanje primernega dajalca v ameriški banki s 6 milijoni registriranih darovalcev, med katerimi je približno 250.000 takih latinskoameriškega rodu, ni bilo uspešno, so se Andyjevi starši odločili za še enega otroka, v upanju, da bi sina lahko zdravili s popkovnično krvjo novorojenca.

Ko se je rodila Sofia, so zbrali popkovnično kri in jo zamrznili. Čez pol leta so Andyju s kemoterapijo uničili njegov hudo moteni imunski sistem in mu z infuzijo prenesli matične celice iz sestrine popkovnične krvi. Te so obnovile

Andyjev imunski sistem in dve leti pozneje so zdravniki potrdili, da je zdrav.

Morey Kraus, glavni raziskovalec v podjetju ViaCord, zasebni banki za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi v ZDA, je pri tem poudaril, da raziskovalci po svetu vse pogosteje odkrivajo nove možnosti zdravljenja z matičnimi celicami, pridobljenimi iz popkovnične krvi, ki se lahko zbere in shrani tik po porodu.

Matične celice so v najrazličnejših tkivih, v kostnem mozgu, periferni krvi, popkovnični krvi ter popkovnici. Najvitalnejše in najmlajše pa so prav tiste v popkovnični krvi; te imajo v primerjavi z matičnimi celicami odraslih večjo sposobnost proizvodnje različnih specializiranih celic za obnovo človeških tkiv.