Simobil bo dražje obračunaval klice

Uporabnik bo za vsako začeto minuto pogovora po novem plačal ceno polne minute. Cena bo višja za med 0,67 in 2,88 centa.

Objavljeno
29. julij 2013 18.54
Slovenija, Ljubljana, 01.10.2012. Mobitel. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Anže Voh Boštic
Anže Voh Boštic

Ljubljana – Tako kot Debitel in Mobitel se je tudi Simobil po julijskem dvigu davka na dodano vrednost odločil za zvišanje cen pogovorov z 20 na 22 odstotkov. Cena minute pogovora je od 1. avgusta višja za med 0,67 centa in 2,88 centa, odvisno od tega, kateri paket uporabljate. Cena minute ostaja nespremenjena v paketih za mlade, tudi cene zakupljenih paketov minut po zagotovilu Simobila ostajajo iste.

Toda pri tem je treba biti previden. Simobil je namreč dosedanji tako imenovani obračunski interval spremenil s 60/1 na 60/60. Kaj to pomeni? Po starem so morali Simobilovi uporabniki pri telefonskem klicu, ki je bil krajši od ene minute, plačati celotno minuto pogovora, pri daljših klicih pa so plačali glede na dolžino klica v sekundah.

Simobil zdaj to politiko zaračunavanja spreminja v omenjeni interval 60/60. To pomeni, da bo uporabnik zdaj plačal vsako začeto minuto klica. Klic, dolg minuto in sekundo (61 sekund), na primer, vas bo torej stal enako kot klic, dolg minuto 59 sekund, 119 sekund).

Nov obračunski interval bo poleg v praksi dražjih pogovorov, daljših od minute, marsikoga prisilil tudi v nakup dodatnih zakupljenih minut. Tudi tu boste s klicem, dolgim minuto in sekundo, po novem porabili dve zakupljeni minuti.

Primer:

Če ste uporabljali paket za mlade do 30 let in ste imeli zakupljenih dodatno 201 minuto pogovorov v druga slovenska omrežja, boste za povečanje obsega zakupa na 501 minuto (najmanjše možno zvišanje zakupa minut) plačali dodatne štiri evre na mesec.

Transparentno in pošteno?

Je implicitno zviševanje cen s podaljševanjem obračunskega intervala transparentno in pošteno do uporabnikov? »Pri Simobilu smo izrazili nestrinjanje z minutnim obračunskim intervalom, saj se nam zdi edino pošteni interval sekundni (1/1, torej plačevanje glede na porabljene sekunde tudi v prvi minuti klica). Predlagali smo jim, naj vsaj pri določenih paketih uvedejo sekundni interval in tako omogočijo uporabnikom, da tudi pri svojem operaterju izberejo paket, ki jim glede obračuna ustreza. Tovrstno pobudo smo že pred časom poslali vsem operaterjem, a odziva nanjo ni bilo,« nam je na to vprašanje odgovoril Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije.

Pri Simobilu pa so nam odgovorili, da je »sprememba obračunskega intervala poslovna odločitev Simobila« in da »gre za spremembo, ki na mesečne zneske večine uporabnikov ne bo imela nikakršnega vpliva in jo bodo tako najmanj občutili. Naši naročniki namreč precej uporabljajo pakete z vključenimi zadostnimi količinami pogovorov.«

Zadnja trditev Simobila utegne biti zavajajoča. Ni namreč jasno, ali bodo naročniki tudi po spremembi obračunskega intervala še uporabljali pakete z zakupljenim zadostnim trajanjem pogovorov ali pa bodo morali, kot je bilo opisano v zgornjem primeru, zakupiti dodatne minute.

Za en dan uporabe mobilnika – 59 evrov

Zakon o elektronskih komunikacijah vsem Simobilovim uporabnikom omogoča, da en mesec po obvestilu o spremembah cen, ki so ga prejeli z zadnjim računom, brezplačno zamenjajo mobilnega operaterja. A stvar se zaplete, če ste pri Simobilu kupili mobilni telefon s popustom in se v zameno pogodbeno zavezali, da boste še določeno obdobje ostali Simobilov naročnik. V tem primeru telefona ne morete preprosto vrniti, temveč ga lahko bodisi odkupite bodisi plačate uporabnino. Ti stroški pa so lahko precejšnji.

Poglejmo si primer nakupa dve leti starega mobilnega telefona za akcijsko ceno 64,50 evra v okviru paketa za mlade. Če ste telefon kupili včeraj, danes pa želite oditi k drugemu operaterju, boste morali Simobilu bodisi vrniti telefon in plačati slabih 59 evrov uporabnine (v tem primeru vam bo kupnina povrnjena) bodisi telefon odkupiti za dodatne 204 evre. Cena uporabnine s časom raste, odkupna cena telefona pa pada.