Skoraj ni več proizvajalca brez tabličnega računalnika v ponudbi

Pametni mobilni telefoni se po novem ponašajo z dvojedrnimi procesorji, pravih inovacij pa je zelo malo.

Objavljeno
22. februar 2011 11.20
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh
Ljubljana – Letošnji Svetovni kongres mobilne telefonije se je – podobno kot že lasvegaški CES – skoraj povsem sprevrgel v predstavljanje konkurentov Applovemu ipadu. V Barceloni so povsem nove tablične računalnike pokazali Samsung, HTC, Huawei, Acer, LG in še kdo, medtem ko so HP, Motorola in RIM pripeljali že znane, a še vedno zgolj napovedane modele. Poleg tablic, ki jih bo (morda) mogoče kupiti čez nekaj mesecev, je večina proizvajalcev pripravila pametne telefone z dvojedrnimi procesorji, LG stavi na takega, ki lahko prikazuje tridimenzionalno sliko (brez očal), Sony Ericsson pa na prvi pravi igričarski androidni model. Tik pred najpomembnejšim letnim dogodkom ene najhitreje razvijajočih se infotehnoloških panog sta sceno razburkala Nokia in Microsoft (o čemer smo podrobno pisali prejšnji teden) in tudi v Barceloni sta bili tako obe podjetji iz te zgodbe deležni velike pozornosti. Toda česa konkretnega, povezanega z windows phone, torej telefonov, Finci še niso pokazali. Medtem ko je prvi mož Microsofta Steve Ballmer napovedal nekaj letošnjih novosti omenjenega operacijskega sistema, med njimi tudi večopravilnost in na namiznem Internet Explorerju 9 zasnovan brskalnik. Toda oboje prihaja šele jeseni, Nokijini telefoni pa morda šele prihodnje leto. Dolgo čakanje torej, vmes pa je negotovo, kaj se bo dogajalo s platformo windows phone. Njeni začetni podporniki (Dell, HTC, LG in Samsung) v katalonski prestolnici niso pokazali niti enega novega modela s tem sistemom.

Zato pa so jih toliko več z androidom. Praktično vsi omembe vredni novi pametni telefoni so zasnovani na tem.
Samsung je predstavil naslednika zelo uspešnega modela galaxy s – k imenu so po pričakovanjih dodali dvojko. Poleg tega so uporabili procesor z dvema jedroma (hitrost je še vedno en gigaherc), zaslon povečali s 4 na 4,3 palca in menda še izboljšali tehnologijo super amoled ter stanjšali ohišje. HTC je lanskim modelom nekoliko zaoblil ohišja, odvzel optično navigacijsko tipko, rahlo dopolnil specifikacije in v ime dodal črko s (v slogu samsunga in googla) ter tako dobil »povsem novo« kolekcijo. Je pa tajvanski proizvajalec le pokazal nekaj inovativnosti z dvema facebookovskima telefonoma. Modela chacha in salsa imata namreč pod zaslonom dodatno fizično tipko za neposreden vstop v najbolj priljubljeno družabno omrežje. Chacha je tudi eden redkih androidnih telefonov s polno tipkovnico v slogu blackberryja.

Nekoliko večji napredek v primerjavi z lani je pokazal Sony Ericsson, kar je pohvalno glede na precej medlo aktualno ponudbo japonsko-švedske naveze. Glavna novica iz tega tabora je igričarski mobilni xperia play, kjer so na izvlečnem delu tipke za igranje namesto klasične tipkovnice. Telefon bo omogočal tudi igranje iger s konzole playstation 2, ni pa tako strojno napreden kot prihajajoči novi prenosni playstation. Korejski LG je največ zanimanja požel z modelom optimus 3D. Ta omogoča prikazovanje tridimenzionalnih vsebin, za njihov ogled pa niso potreba očala – podoben zaslon uporabljata nova nintendova konzola 3DS in Fujijev fotoaparat 3D. Optimus 3D ima tudi dve fototipali za ustvarjanje tridimenzionalnih fotografij.
Načrte teh uveljavljenih znamk utegne letos še bolj kot doslej podirati kitajski ZTE z zelo kakovostno, a precej cenejšo androidno ponudbo. Njihov model skate je po specifikacijah blizu glaxyju s2 ali xperiji arc, cena pa bo verjetno vsaj trikrat nižja. Tako kot Nokia nič novega ni pokazal niti Intel. Lani sta ti dve podjetji porabili veliko energije za oznanitev partnerstva pri operacijskem sistemu meego, iz katerega ni nastalo še nič. Nokia je novega ljubimca našla v Microsoftu, Intel pa na mobilnem področju čedalje bolj izgublja boj s procesorji vrste arm.

Skoraj vsi s tablicami

Že znanim tablicam se je v Barceloni pridružilo še vsaj pol ducata novih. Ofenzivo je začel Samsung z drugim galaxy tabom, ki ima tokrat desetpalčni zaslon in – kako tudi ne – dvojedrni procesor. In v nasprotju s prvim tabom ni telefon. LG optimus pad ima za dober palec manjši zaslon, ponuja izhod hdmi za priklop na televizor in prikazovanje tridimenzionalnih vsebin, vendar si je te mogoče ogledati le z očali. Nekoliko drugačen pristop je izbral HTC, saj njegova tablica flyer stavi na podobne atribute kot prvi galaxy tab. Torej manjši, sedem palčni zaslon, zaradi česar jo je menda mogoče držati v eni roki. Flyer nima dvojedrnega procesorja, temveč hitrejšega enojedrnega (1,5 ghz), na začetku bo na njem starejši android, ne 'tablični' 3.0, vendar s HTC tablično preobleko. Ima pa tablica pero (stylus) za pisanje po zaslonu na dotik. V prejšnji generaciji teh naprav uporabniki nad peresi niso bili pretirano navdušeni – bo tokrat drugače? Tablice imajo tudi kitajski proizvajalci (Huawei, ZTE), njihov adut pa je, pričakovano, nižja cena. Skupni problem vseh teh izdelkov je, da k trgovcem prihajajo šele poleti, le redke prej, medtem ko o cenah ne vemo ničesar. Če bodo te previsoke, kot na začetku pri prvem galaxy tabu, ne bodo pomagali ne dvojedrni procesorji ne nič drugega.