Slovenija je vse bolj aktivna v vesolju

Vesolje-SI bo prihodnje leto v Portorožu gostil najpomembnejši dogodek na področju majhnih satelitov v Evropi.

Objavljeno
04. maj 2011 21.05
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Danes je bil na fakulteti za matematiko in fiziko informativni dan pred drugim krogom projektov Evropske vesoljske agencije (ESA) – ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je marca skupaj z ESO objavilo javni poziv vsem zainteresiranim, ki bo odprt še do 27. maja.

Na začetku lanskega leta je Slovenija v tej agenciji pridobila status evropske sodelujoče države (ECS), to pa našim študentom, raziskovalcem in podjetjem že omogoča sodelovanje v nekaterih njenih projektih, v posebnem programu za evropske sodelujoče države (Programme for European Cooperating States – PECS).

Za podelitev tega statusa ni dovolj politična odločitev in najmanj milijon evrov letnega prispevka za PECS – od tega se predvidoma večina sredstev vrne v obliki projektov – temveč to pomeni, da ima takšna država po presoji ESE dovolj raziskovalno-razvojnega potenciala za sodelovanje pri vesoljskih projektih.

Dosedanje slovenske vesoljske aktivnosti so predstavili tudi na včerajšnjem informativnem dnevu, ki se ga je udeležil Bernard Zufferey, vodja pisarne ESA PECS. Seveda pa ni bilo naključje, da je bil omenjeni dogodek prav na fakulteti za matematiko in fiziko, ta je namreč ena najuspešnejših slovenskih partnerjev v slovenskih vesoljskih projektih in v našem centru odličnosti Vesolje.SI (Space.SI).

Naš vesoljski center odličnosti združuje konzorcij slovenskih znanstvenikov in inženirjev iz akademskih ustanov, visokotehnoloških podjetij ter velikih industrijskih in zavarovalniških družb. Med dejavnostmi centra je tudi razvoj laboratorijske infrastrukture za razvoj, analize in testiranje nove generacije mikrosatelitskih platform iz aluminijevih zlitin za interaktivno zaznavanje z majhnimi sateliti in visoko ločljivostjo. Letos bo CO Vesolje-SI med drugim postavil zemeljsko postajo, ki bo omogočala komunikacijo s širokim spektrom razvojno-raziskovalnih satelitov.

Center odličnosti Vesolje-SI je že v prvem letu delovanja dosegel rezultate, ki kažejo na uporabnost vesoljskih tehnologij pri nas. »Opravljeni so bili interaktivni vesoljski preleti nad Slovenijo s satelitom Lapan-Tubsat, pri čemer so bili s sodobnimi tehnologijami daljinskega zaznavanja iz vesolja posneti obalna območja in Gorenjska, pripravljen je bil načrt eksperimenta Vesolje-SI za vesoljski polet nad Slovenijo v formaciji Prisma, z vesoljskimi tehnologijami pa je bil opazovan razvoj poplav, ki so lansko jesen prizadele Slovenijo. Z obdelavo satelitskih podatkov so bile razvite prototipske rešitve za opazovanje naravnih nesreč in oceno nastale škode,« o uspehih CO Vesolje.SI pravi njegov vodja dr. Tomaž Rodič.

Rodičeve besede potruje odločitev, da bo Vesolje-SI prihodnje leto v Portorožu gostil najpomembnejši dogodek na področju majhnih satelitov v Evropi. To je 4S simpozij (Small Satellites Systems and Services), ki ga organizirata ESA in francoska vesoljska agencija CNES.