Slovenska različica novih Windowsov

Slovenska različica novega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7 bo dostopna že 22. oktobra, torej že na dan globalnega izida tega naslednika Viste, ne šele 31. oktobra, kot je bilo predvideno doslej.

Objavljeno
20. oktober 2009 14.52
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Nova različica sistema Windows bo tako prvič v zgodovini v slovenskem jeziku na voljo že na dan uradne predstavitve.

Kot so danes sporočili iz slovenske podružnice vodilnega svetovnega proizvajalca programske opreme, bo poslovenjena različica slovenski javnosti prvič predstavljena v ljubljanski trgovini Harvey Norman, ki bo 21. oktobra vrata odprla točno ob polnoči in tehničnim zanesenjakom ponudila nakup prvih osebnih računalnikov s sistemom Windows 7.

Slovenija sodi med najmanjše države z lokaliziranimi Microsoftovimi izdelki, ki med drugim vključujejo operacijske sisteme Windows, zbirke pisarniških programov Office, storitve SharePoint Services, spletni brskalnik Internet Explorer in poslovne rešitve Microsoft Dynamics. Windows 7 bo sicer na voljo v skoraj 100 jezikih.

"V slovenski podružnici Microsofta smo ponosni, da bomo slovenskim uporabnikom prvič ponudili naš novi operacijski sistem v domačem jeziku že na dan svetovne predstavitve," je ob današnji napovedi povedal generalni direktor slovenske podružnice Microsofta Matej Potokar.

S tem namreč nadaljujejo pot, ki so jo začeli že leta 1993, ko je bil v slovenščini na voljo prvi Microsoftov izdelek, Word 6. Potokarja zato veseli, da lahko letos, ko praznujejo 15. obletnico podružnice, slovenskim uporabnikom ponudijo najnovejši Microsoftov operacijski sistem istočasno z njegovo globalno dosegljivostjo.

Kot pojasnjujejo v slovenski podružnici, Microsoftova prizadevanja na področju lokalizacije vključujejo bistveno več kot le prevod uporabniškega vmesnika. Treba je namreč zagotoviti, da lahko uporabniki datoteke shranjujejo z imeni v maternem jeziku ali pa uporabljajo različne pisave. Prav tako bo v sistemu Windows 7 na voljo tudi možnost prenosa dodatnega paketa z ozadji pokrajinskih slik Slovenije, ki so bile izbrane na fotografskem tekmovanju.

Slovenski Microsoft ima z lokalizacijo izdelkov že dolgoletne izkušnje. Že omenjenim prvim korakom slovenjenja urejevalnika besedil so kmalu sledili zahtevnejši projekti. Tako je Slovenija postala najmanjša država z lokaliziranim operacijskim sistemom Windows 95. V začetku leta 1996 je bil v slovenščini na voljo vstop v svetovni splet - poslovenjen je bil spletni brskalnik Internet Explorer, slovenskemu operacijskemu sistemu pa se je pridružila še zbirka orodij za pisarniško delo Microsoft Office 95.

Slovenska različica operacijskega sistema Windows 7 se bo tako pridružila drugi Microsoftovi programski opremi v slovenskem jeziku, ki je na voljo danes, kot so programi iz zbirke Office 2007, spletni brskalnik Internet Explorer 8 ter številna druga orodja za poslovno in domačo rabo.