Slovenski študenti blesteli v sintezni biologiji

Skupina študentov naravoslovnih fakultet ljubljanske univerze je na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije na univerzi Massachusetts Institute of Technology v Cambridgu osvojila zlato medaljo

Objavljeno
03. november 2009 13.46
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Skupina študentov naravoslovnih fakultet ljubljanske univerze je na mednarodnem tekmovanju iz sintezne biologije na univerzi Massachusetts Institute of Technology (MIT) v Cambridgu osvojila zlato medaljo, so sporočili s Kemijskega inštituta.

 

Tekmovanje je potekalo med 30. oktobrom in 3. novembrom, skupina študentov ljubljanske univerze pa se ga je pod vodstvom mentorjev s Kemijskega inštituta udeležila četrtič. Na tekmovanju je sodelovalo 112 ekip univerz z vsega sveta sveta, med njimi pa so bile najuglednejše ameriške, evropske in azijske univerze.

 

Slovenska ekipa je projekt pod vodstvom mentorjev pripravila na Kemijskem inštitutu. Za projekt so razvili novo tehnologijo priprave nanomaterialov iz proteinov, pripravljenih v bakterijah. Pokazali so tudi dejansko uporabo pripravljenih materialov za odstranjevanje virusov, pripravljeni materiali pa obetajo dodatne možnosti uporabe za dostavo zdravil, katalizo, separacijo molekul in pripravo materialov s posebnimi lastnostmi.