Spopad velikanov se zaostruje

Google je predstavil novo storitev za listanje časopisov, medtem ko naj bi Microsoftov Bing nadgradili s preglednejšim in menda tudi hitrejšim vizualnim iskanjem. Globalno je še vedno največji Google, a ga je na Kitajskem prehitel Baidu.

Objavljeno
20. september 2009 22.57
S.I.
S.I.
Bitka za prevlado med spletnimi iskalniki se zaostruje. Trenutno in še vedno krepko najmočnejši Google je junija dobil novega tekmeca - Microsoftovega Binga. Ameriški korporaciji si prizadevata, da bi na svojo stran pridobili čim več uporabnikov, zato uvajata vedno nove storitve in aplikacije. Prav v teh dneh sta obe predstavili zadnje novosti: Google je splavil novo novičarsko spletno stran Fast Flip, Microsoftov Bing pa je uvedel možnost »vizualnega iskanja«.

 

Google, po katerem sega 78,4 odstotka svetovnih uporabnikov interneta, odslej ponuja nov servis novic Fast Flip, ki omogoča, da se skozi izbrane novice sprehajamo, kakor da bi listali časopis. Pri Googlu so prepričani, da bodo ljudem tako omogočili bolj doživeto prebiranje novic.

 

Uporabniki bodo lahko »listali« po novicah po različnih kriterijih - denimo, najnovejše, najbolj gledane ali priporočene - ali pa bodo vnesli geslo, ki jih zanima. S klikom na članek se bodo preselili neposredno na časopisno spletno stran. Pri Googlu niso pozabili na mobilni del spletnega trga: storitev bo dostopna tudi za Applov iPhone in mobilnike z operacijskim sistemom Google Android.

 

Pri projektu trenutno sodeluje več kot 40 svetovnih medijskih hiš, med katerimi so tudi New York Times, Washington Post in Newsweek. Google bo večji del dobička od oglaševanja na novičarski strani delil z medijskimi hišami. Kalifornijska spletna družba si prizadeva zmanjšati napetosti, ki so v preteklosti nastale prav v zvezi z (ne)plačevanjem novic. Izvršni urednik Wall Street Journala Robert Thompson je celo izjavil, da so novičarski posredniki, kakršen je Google, zajedalci oziroma »tehnološke trakulje v prebavilih interneta«.

 

Novi načini iskanja

 

Microsoft pa se je z Bingom lotil t. i. vizualnega iskanja. Uporabnik, ki bo vtipkal določeno geslo, bo rezultate dobil v obliki majhnih sličic, ki bodo povezava do novih podkategorij ali spletnih strani. V redmondski družbi pravijo, da gre za velik korak naprej od sedanjih slikovnih oblik iskanja, kakršne ponuja konkurenca, denimo, Google. Vizualno iskanje se bo na začetku osredotočalo na štiri področja: potovanja, zdravje, sprostitev in nakupovanje. V sedanji, okrnjeni različici, ki je dostopna le v ZDA - to se da zaobiti s prestavitvijo lokalnih nastavitev v Bingu -, je trenutno na razpolago 50 kategorij iskanja, a napovedujejo, da se bo že kmalu močno razširila.

 

Google še vedno na vrhu

 

Pri največji softverski družbi na svetu so prepričani, da se bo z njihovim novim konceptom spremenil način brskanja po spletu. »Načini iskanja bodo postali bolj grafični,« pojasnjuje Yusuf Mehdi, namestnik direktorja Microsoftovega oddelka za spletne storitve. Kakor so ugotovili v nedavni raziskavi, človeški možgani kar za dvajset odstotkov hitreje obdelajo rezultate, ki vsebujejo slike, kakor samo tekstovne podatke.

 

Microsoft je svoj spletni iskalnik predstavil konec maja in že v prvih nekaj tednih pridobil dobre tri odstotke svetovnega trga. Konec junija se je programski gigant iz Redmonda povezal s spletno družbo Yahoo, ki bo svoj spletnik iskalnik zamenjala z Bingovo tehnologijo. Bing in Yahoo si tako v ZDA delita 27-odstotni delež, medtem ko Google nadzoruje 65 odstotkov trga. Prek nekoč močnega AOL se opravijo le še trije odstotki spletnih iskanj.

 

V svetovnem merilu so razmerja nekoliko drugačna: Google si lasti največji kos potice (78 odstotkov), upada tudi delež Yahooja in AOL (sedem in 0,6 odstotka), krepita pa se Bing (dobri trije odstotki) in kitajski Baidu (skoraj devetodstotni tržni delež). Zadnji je od ustanovitve leta 2000 postal najmočnejši iskalnik na Kitajskem in nadzoruje skoraj dve tretjini trga.


Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela