Svetovna premiera električnega Trabanta

Na avtomobilskem sejmu v Frankfurtu je veličasten povratek doživel legendarni Trabant, ki se, kot kaže, na sceno vrača po osemnajstletni odsotnosti.

Objavljeno
17. september 2009 18.07
An.B.
An.B.
Frankfurt - Gre za avtomobil, ki je v svojem času prevažal večji del vzhodne Nemčije in je bil eden simbolov komunizma. Proizvajali so ga med leti 1957 in 1991, in sicer v več kot treh milijonih primerkov. Okoli 52 tisoč Trabantov pa še danes vozi po nemških cestah.

 

Trabant nT (kar pomeni "novi Trabant") je svojemu arhaičnem predhodniku vizualno precej podoben. Namesto motorja z notranjim izgorevanjem pa Trabanta nT poganja električni mehanizem, sposoben je dosegati hitrosti do 130 kilometrov na uro. Brez dodatnega polnjenja lahko premaga do 160 kilometrov, 47 kilovatne baterije pa se polnijo v standardnih 220 voltnih vtičnicah. Dodatno energijo avtomobil črpa iz sončne energije, ki jo pridobiva s sončnimi kolektorji na strehi.

 

Proizvajalec koncepta in prototipa družba Herpa ima z novim Trabantom ambiciozne načrte. V sodelovanju s proizvajalcem avtomobilskih karoserij IndiKar do leta 2012 načrtujejo serijsko proizvodnjo avtomobila.