Telefoni predstavljeni, na voljo bodo šele novembra ali celo kasneje

HTC-ji in samsungi z windows phone 8 pridejo čez približno dva meseca, lumia 920 in 820 verjetno šele prihodnje leto.

Objavljeno
21. september 2012 17.30
HTC-WINDOWS/
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Nekako smo se že navadili, da je cikel aktualnosti v ta čas najbolj razgibanem segmentu računalništva in zabavne elektronike dolg od pol do enega leta.

Telefoni višjega razreda brez večjih težav ostanejo vrhunski tudi leto po predstavitvi, kar navsezadnje dokazujeta Apple in Samsung, ki iphone in novi galaxy s na trg pošljeta samo enkrat letno, starega pa obdržita v ponudbi. Medtem ko modeli iz srednjega in še posebej nižjega razreda precej hitreje izgubijo svoj čar, tako da jim proizvajalci in operaterji privlačnost lahko podaljšujejo le z nižanjem cen.

Fantomski windows phone 8

Od sejma IFA do sredine preteklega tedna so se zvrstile predstavitve kopice novih telefonov. Med njimi je prednjačil iphone 5, ki je od včeraj v trgovinah v devetih državah, prav tako so svoje adute pokazali HTC, LG, Nokia, Samsung in Sony. Pri nekaterih gre samo za dopolnitev ponudbe ali zapolnitev posameznih niš, pri drugih pa za precej bolj pomembne izdelke.

Med slednjimi so vsi modeli windows phone 8, saj je to morda še zadnja priložnost, da se Microsoftova mobilna platforma uveljavi in res postane tretji ekosistem, poleg Applovega iosa in Googlovega androida. Zato je za te izdelke še toliko pomembneje, da bodo na voljo čim prej. Tako bi vsaj pričakovali, saj predvsem Nokia, pa tudi HTC in Microsoft, ki je v navezi z obema, komaj čakajo na kakšno novo mobilno uspešnico.

Pa vendar ne finski ne tajvanski proizvajalec nista podala dosti uporabnih informacij o tem, kdaj bodo modeli lumia 920 in 820 ter 8x in 8s pri operaterjih. Na predstavitvah v ZDA jih novinarji niti niso mogli preizkusiti, saj jim tega, menda zaradi še ne povsem dokončanega operacijskega sistema windows phone 8, niso dovolili.

Lumie bodo spet zamujale

Ne HTC ne Nokia nista povedala nič natančnejšega o začetku prodaje novih modelov, neuradno pa bodo na glavnih trgih na prodajnih policah prve dni novembra. Prej naj bi Microsoft konec oktobra še uradno predstavil windows phone 8, takoj za predstavitvijo windows 8, ki je namenjen osebnim računalnikom. Pri nas bo tudi tokrat nekaj zamika.

Od novih modelov bo skoraj zagotovo najprej na voljo Samsungov androidni križanec med telefonom in tablico galaxy note 2, ki ga slovenski operaterji po naših informacijah pričakujejo oktobra. O modelih z windows phonom zanesljivih informacij ni. Kot pravi eden od naših virov, je vse še precej v zraku, medtem ko drugi napoveduje, da bodo HTC-jevi in Samsungovi modeli s tem sistemom na voljo že novembra.

Več virov pa nam je potrdilo, da novih Nokijinih lumij (920 in 820) letos predvidoma celotna regija, v katero sodi Slovenija, še ne bo deležna. To se utegne še spremeniti, a je malo verjetno. Od drugih pomembnejših androidnih modelov bo božično-novoletne nakupe po naših informacijah skoraj zanesljivo ujela še Sonyjeva xperia t, medtem ko o LG-jevem optimusu g ni slišati ničesar. Novi iphone gre v prodajo v petek, kakšne bodo začetne količine, pa za zdaj ni znano.