Tiktok slabo skrbi za vaše otroke

Aplikacijo tiktok, ki jo uporablja pol milijarde ljudi, preiskujejo zaradi kršenja varnosti podatkov.

Objavljeno
06. julij 2019 06.00
Posodobljeno
06. julij 2019 06.00
Lastnika aplikacije obtožujejo, da nezakonito zbira osebne podatke. Foto Shutterstock
Tiktoku, enemu najhitrejše rastočih družabnih omrežij ta hip, pravijo kitajski instagram. Logično, saj je nastal na Kitajskem, in hkrati pomenljivo, saj je v zadnjem obdobju pod drobnogledom preiskovalnih organov, ki mu očitajo kršenje zasebnosti uporabnikov.

Facebook, instagram, snapchat … V poplavi družabnih omrežij je kitajsko podjetje ByteDance pred tremi leti poslalo na trg aplikacijo douyin. Lani je podjetje prevzelo aplikacijo musical.ly in nastal je tiktok, na videz le še ena igračka, namenjena mladim, mlajšim milenijcem in generaciji Z. Potem ko si jo namestimo na pametno napravo, nam omogoča gledanje glasbenih posnetkov, snemanje kratkih, največ 60-sekundnih posnetkov, njihovo urejanje in dodajanje posebnih učinkov, mladi uporabniki pa lahko sledijo drug drugemu in si všečkajo objavljene vsebine. A prav ti, otroci digitalne dobe, se morda največkrat ne zavedajo posledic objavljanja videov, s katerimi lahko o sebi razkrijejo veliko več, kot bi si želeli sami oziroma njihovi starši. Kljub zakonodaji in starostnim omejitvam morajo skrb in odgovornost prevzeti tudi starši, da svoje otroke pospremijo v digitalni svet in jih opozarjajo na njegove pasti. Med njimi so pasti platform, kakršna je tiktok, ki ga uporablja pol milijarde ljudi.


Pravila le v teoriji


Februarja so se v Veliki Britaniji uradni organi lotili preiskave, ali to družabno omrežje, ki je dosegljivo na 150 svetovnih trgih in v 75 jezikih, krši zakonodajo o varnosti podatkov otrok. Uporabniki aplikacije naj bi bili sicer stari najmanj trinajst let, do osemnajstega leta pa potrebujejo soglasje staršev ali skrbnikov. Vendar praksa kaže, da je veliko uporabnikov priljubljenega tiktoka mlajših od dovoljene starosti.

image
Odrasli moški so denimo dekleta nagovarjali, naj se slečejo, neki moški je deklici ponujal denar za letalsko vozovnico, če bi prišla k njemu. Foto Reuters


Daje aplikacija prednost varnosti otrok? Tudi to je eno od vprašanj, s katerimi se ukvarja britanska preiskava, ki jo je spodbudilo dejstvo, da je moralo kitajsko podjetje zaradi podobne kršitve v Ameriki plačati večmilijonsko globo. Po besedah britanske informacijske pooblaščenke Elizabeth Denham je kršilo splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ki predpisuje, da »podjetje zagotavlja različne storitve in različne oblike zaščite za otroke«. Lastniki platforme so na očitke o domnevnih kršitvah odgovorili, da se trudijo zagotavljati varnost, ki je poleg pozitivne izkušnje uporabnikov med prednostnimi cilji podjetja, so zapisali.

image
Veliko uporabnikov priljubljenega tiktoka je mlajših od dovoljene starosti 13 let. Foto Shutterstock


»Preiskujemo, kako pregledna je aplikacija. Radi bi ugotovili, kakšen je sistem komuniciranja, ki je povsem javen, in spremljamo, kakšne videe otroci objavljajo, delijo in so zbrani na tiktoku,« je za Guardian pojasnila informacijska pooblaščenka​. Niso sporni le načini zbiranja podatkov, temveč tudi odprti sistem, ki omogoča, da lahko katerikoli odrasli pride v stik z otrokom – kar bi moralo biti že samo po sebi znak za preplah. Spletna strokovnjakinja Leonie Smith poudarja, da v nasprotju s platformami, kot je snapchat, na tiktoku vsebina ostane za vedno. Vsako objavo, ki postane viralna in jo delijo naprej, uporabniki lahko vidijo in komentirajo še mesece po tem, ko je bila prvič objavljena.


Kdo je odgovoren?


Kot je po trimesečnem preiskovanju in analiziranju stotih komentarjev pod stotimi videi ugotovil BBC-jev novinar Marco Silva, je bilo veliko komentarjev prav grozljivih. Odrasli moški so denimo dekleta nagovarjali, naj se slečejo, neki moški je deklici ponujal denar za letalsko vozovnico, če bi prišla k njemu in z njim preživela nekaj dni. V Ameriki se je organizirala skupina prostovoljcev in ustvarila lažne profile, v past pa so se ujeli predvsem moški.

image
Tiktok je družabno omrežje, namenjeno predvsem mladim. Foto Reuters


Kljub vse bolj razviti tehnologiji imajo spletne platforme težave pri preverjanju ustrezne starosti za uporabo družabnih omrežij. Četudi si podjetja pri tem pomagajo z biometrijo in tehnikami za prepoznavo obraza, način, kako na spletu dokazati starost, ne deluje. Tudi zato je odgovornost, ki bi jo sicer morala nositi podjetja, še vedno v rokah staršev. Smithova staršem otrok, ki uporabljajo tiktok, svetuje, naj na platformi aktivirajo starševski nadzor in nastavijo otrokov račun na najvišjo stopnjo zasebnosti, poleg tega naj spremljajo komentarje objav in otrokom zabičajo, naj ne delijo posnetkov, iz katerih se da razbrati, kje živijo, katero šolo obiskujejo, kje se igrajo ...

Rekordna kazen

Podjetje ByteDance s sedežem v Pekingu, lastnika tiktoka, so lani v ZDA kaznovali z rekordnih 5,7 milijona dolarji globe zaradi nezakonitega zbiranja osebnih podatkov pri otrocih, mlajših od trinajst let – pri tej starosti v Ameriki veljajo zakoni za strogo zaščito podatkov. Zvezna komisija za trgovino (FTC) je dobila celo vrsto opozoril, da je veliko uporabnikov tiktoka mlajših od trinajst let. Prav tako se je na tisoče staršev pritožilo, da so si njihovi otroci, ki še niso dopolnili trinajst let, ustvarili račun na družabnem omrežju musical.ly, kot se je prej imenovala aplikacija. Čeprav so bili v podjetju o tem opozorjeni, niso zagotovili, da bi pridobili soglasje staršev, še preden od otrok zberejo osebne podatke, kot so ime, e-naslov in domači naslov, je povedal predsednik FTC Joe Simons.