Trenutek resnice: ali Luna res skriva vodo?

Nasa je v okviru projekta LCROSS uspešno "bombardirala" Luno. Posebna raziskovalna sonda sedaj v luninem prahu išče delce vode, rezultati pa bodo znani že čez eno uro.

Objavljeno
09. oktober 2009 10.31
Da. O.
Da. O.

Cape Canaveral – Nasa je v okviru projekta iskanja vode na Luno uspešno izstrelila vesoljsko plovilo brez posadke. V Luno se je najprej "zaletela" dve toni težka raketa, nato pa je posebna sonda začela z "znanstvenim pregledom" nastalega prahu, v katerem išče delce vode.


Odkritje vode na Luni bi bilo izredno pomembno za prihodnje človeške misije na naš satelit. Misija je "težka" 53 milijonov evrov, poimenovali pa so jo LCROSS. Tvorita jo dva sestavna dela združena v en satelit, ki so ga iz Zemlje izstrelili že v začetku julija. Prvi je izstrelek, ki bo na Luni povzročil samo eksplozijo, drugi del pa predstavlja vesoljsko plovilo, ki bo takoj zatem opravilo znanstvene analize. Čas analize bo omejen, saj bodo podatke pridobivali v času, preden bo tudi drugo plovilo strmoglavilo na površje Lune.


Nasa je eksplozijo predvidela ob 13.31 uri, ko je izstrelek z dvakratno hitrostjo naboja zadel lunino površje. Ob tem je nastal krater z obsegom 20 metrov, ki v globino meril kar štiri metre. Vse to se je dogajalo na "senčni strani“ Lune, kjer je možnost obstoja vode toliko večja, saj je zaščitena pred sončnimi žarki. Uspešnost misije bo znana že v roku ene ure.


ZDA se ob tem soočajo z obtožbami, da je celotna misija pravzaprav preizkus vesoljskega orožja. Nasa je tovrstne obtožbe zavrnila, saj naj bi bil njihov cilj le iskanje vode, ki bi omogočila načrtovanje stalne človeške posadke na našem edinem naravnem satelitu.


Prenos v živo, ki ga je ameriška vesoljska agencija obljubljala na svoji spletni strani, ni bil mogoč, vseeno pa si lahko tukaj ogledate simulacijo eksplozije.