Tri nove možnosti prevoza do ISS

Nasa bo finančno podprla tri zasebne projekte za prevoz astronavtov do Mednarodne vesoljske postaje.

Objavljeno
17. september 2012 13.42
Miloš Krmelj, Znanost
Miloš Krmelj, Znanost

Nasa je izbrala tri vesoljske družbe za sodelovanje pri razvoju vesoljskih prevoznih sistemov, s katerimi bodo Američani po upokojitvi vesoljskih raketoplanov pošiljali astronavte v nizko zemeljsko orbito in predvsem k Mednarodni vesoljski postaji (ISS). 

Med izbranimi je družba Space Exploration Technologies (SpaceX), ki je letošnjega 25. maja do omenjenega vesoljskega oporišča (na oddaljenosti 400 kilometrov od Zemlje njegov prvi modul kroži že od leta 1998) poslala vesoljsko tovorno ladjo brez posadke Dragon. Nasa je podpisala sporazum o sodelovanju tudi z največjo letalsko-vesoljsko družbo na svetu Boeingom in na drugi strani s »pritlikavo« družbo Sierra Nevada Corporation; slednja načrtuje gradnjo mini shuttla oziroma mini vesoljskega raketoplana.

Zadnja leta je ameriška vesoljska agencija sodelovala z veliko partnerji. Cilj je bil jasen: razvoj novega vesoljskega prevoznega sistema, s katerim bi v prihodnje prevažali astronavte do ISS, saj so po upokojitvi vesoljskih raketoplanov Američani pri tem povsem odvisni od Rusov. Ti tudi niso od muh in za sedež astronavta v kapsuli Sojuz zahtevajo že 60 milijonov dolarjev.

Nedavna odločitev o sodelovanju s tremi zasebnimi družbami kajpada pomeni delno spremembo oziroma krčenje prvotnih načrtov. Nasa naj v prihodnje ne bi razvijala lastnega prevoznega sistema, temveč bo pomagala oziroma sponzorirala obetavne zamisli komercialnih podjetij. Seveda bodo s tem prihranili znatna proračunska sredstva, hkrati pa povrnili zdaj nekoliko omajani ameriški vesoljski ugled.

Nasa je v okviru sporazuma trem izbranim družbam odobrila denar za prihodnjih 21 mesecev razvoja njihovih zamisli. Gre za pobudo, znano kot CCiCap (Commercial Crew Integrated Capability); ta je del programa, ki naj bi v naslednjih letih pripeljal do uporabnega vesoljskega plovila.

Družba SpaceX bo prejela 440 milijonov dolarjev kot pomoč pri programu zasnove kapsule Dragon, ki jo v vesolje izstrelijo z nosilno raketo Falcon 9. Program je, kot rečeno, že uspešno prestal prvo resno preizkušnjo, ko je letošnjega maja proti Mednarodni vesoljski postaji poslal prvo komercialno razvito vesoljsko tovorno ladjo. Vendar mora Dragon dobiti še sistem, ki bo omogočal bivanje astronavtov, prav tako varnostni sistem, ki zaradi takšnih ali drugačnih težav lahko prekine izstrelitev kapsule in jo loči od nosilne rakete ter s tem reši astronavte.

Družbi Sierra Nevada Corporation bo pripadlo 212,5 milijona dolarjev. Na podlagi nekdanje Nasine zamisli namreč razvija krilato vesoljsko plovilo ali mini shuttle, ki naj bi v vesolje ponesel do sedem astronavtov. Čeprav raketoplan spominja na nekdanje shuttle, je precej manjši. Njegova prednost bo menda tudi, da ga bodo v vesolje izstreljevali s preizkušeno satelitsko nosilno raketo Lockheed Martin Atlas 5.

Tretja izbranka, družba Boeing, ima že dolgo tradicijo pri razvoju različnih vesoljskih plovil. Nasa ji je odobrila 460 milijonov dolarjev. S temi sredstvi bo nadaljevala razvoj vesoljske kapsule CST-100, za katero je prav tako predvideno, da jo bo v vesolje ponesla nosilna raketa Lockheed Martin Atlas 5.

Po načrtih naj bi vse tri programe razvili tako daleč, da bi lahko z njimi konec leta 2015 izvedli poskusne polete brez posadke in v letu 2016 prve polete s posadko.

Miloš Krmelj, predstavnik Mednarodne vesoljske univerze za Slovenijo