Umetna inteligenca lahko v očeh prepozna osebnostne značilnosti

Algoritem je uspešno prepoznal štiri od tako imenovanih velikih pet faktorjev osebnosti. 

Objavljeno
29. julij 2018 20.00
Posodobljeno
29. julij 2018 20.13
Oči so AI razkrile osebnostne značilnosti. FOTO: Shutterstock
S. S.
S. S.
Oči, kot pravijo, so ogledalo duše in lahko razkrivajo, kaj razmišljamo in kako se počutimo. Nova študija zdaj razkriva, da lahko oči s premikanjem umetni inteligenci tudi razkrijejo osebnostni tip. 

Raziskavo so naredili na univerzi Južna Avstralija v sodelovanju s stuttgartsko univerzo in nemškim inštitutom Max Palnck, v kateri so uporabili napredne algoritme za strojno učenje. Ugotovili so, da gibanje oči razkriva, ali je oseba družabna, vestna ali radovedna. Algoritem je uspešno prepoznal štiri od tako imenovanih velikih pet faktorjev osebnosti, in sicer nevroticizem, ekstravertnost, sprejemljivost in vestnost (algoritem ni prepoznal najšibkeje izraženega faktorja – odprtosti). 

V raziskavi so sledili 50 ljudem (42 ženskam in osmim moškim s povprečno starostjo 21,9 leta), ki so morali pri vsakodnevnih opravilih na univerzi nositi posebna očala, izpolniti pa so morali tudi uveljavljene teste osebnosti. 

Tobias Loetscher, profesor na avstralski univerzi, je poudaril, da to lahko pomembno vpliva na razvoj bolj »prijazne« umetne inteligence. »Tu je zagotovo potencial, da ti rezultati izboljšajo interakcijo med ljudmi in stroji. Ljudje vseskozi iščemo izboljšane, presonalizirane storitve. A današnji roboti in računalniki niso družbeno zavedni in se ne zanjo odzivati na neverbalno komunikacijo.«