Umetna oploditev in tveganje za raka dojke

Pri ženskah, ki zaradi težav z neplodnostjo opravijo več postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, morda obstaja večje tveganje, da bodo nekoč zbolele za rakom na dojkah.

Objavljeno
21. september 2012 19.03
D. B., Znanost
D. B., Znanost

Pri ženskah, ki zaradi težav z neplodnostjo opravijo več postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo (IVF– In vitro fertilisation), morda obstaja večje tveganje, da bodo nekoč zbolele za rakom na dojkah.

Na to možnost opozarja avstralska raziskava na podlagi analize podatkov za več kot 21 tisoč žensk. Vendar pa v članku, objavljenem v reviji Fertility and Sterility, ni dokončnega odgovora na dilemo, v kolikšni meri na pogostejše obolevanje teh žensk vplivajo neposredno postopki, povezani z IVF, ali (še) kakšni drugi dejavniki.

»Zaenkrat ne morem trditi, da gre za zelo veliko tveganje in ni razlogov za kakšen paničen odziv,« pojasnjuje vodja raziskave in avtorica prispevka Louise Stewart z univerze Western Australia. Ocenjujem pa, da bi morali zdravniki pomisliti na možnost povečanega tveganja pri ženskah, ki so imele IVF in jih skrbneje spremljati.

V raziskavi so zbrali podatke za 21.025 žensk, starih med 20 in 40 let, ki so se zdravile zaradi neplodnosti v bolnišnicah v zahodni Avstraliji v obdobju od 1983 in 2002. Opravili so več podrobnih analiz za različne starostne skupine žensk, na primer mlajše, ki so jih vključili v zdravljenje pri 24 letih in starejše, okoli 40. leta starosti.

Podatke pa so proučili tudi glede na to, ali so med zdravljenjem neplodnosti uporabili tudi IVF z vsemi spremljajočimi postopki, ali le druge metode zdravljenja. Ugotovili so blago povečano tveganje pri skupini mlajših žensk, ki so jih zdravili zaradi neplodnosti po metodi zunajtelesne oploditve (IVF).

To si razlagajo z možnim vplivom povečanih doz estrogena, kar je sestavni del te metode zdravljenja. Vendar te povezave še niso jasno dokazane, zato se strokovnjaki zavzemajo za nadaljnje raziskave.