Umrla je prof. dr. Marija Kosec

Bila je ena izmed najuspešnejših in prodornejših slovenskih raziskovalk.

Objavljeno
31. december 2012 11.54
lvu*Kosec ZOISOVE NAGRADE
I. K., Znanost
I. K., Znanost

Med božičnimi prazniki je umrla prof. dr. Marija Kosec, dolgoletna vodja Odseka za elektronsko keramiko, nekdanja predsednica Znanstvenega sveta Instituta Jožef Stefan.

Bila je izredna profesorica za materiale na Naravoslovno tehnični fakulteti Univerze v Ljubljani in Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Med drugim je bila gostujoča profesorica na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne; gostujoča profesorica na univerzi Shizuoka, Hamamatsu, vodja centra odličnosti: Materiali za elektroniko naslednje generacije ter drugih prihajajočih tehnologij; od leta 2009 je vodila tudi center odličnosti NAMASTE: napredni materiali s tehnologijami prihodnosti.

Prof. Koščeva je bila Ambasadorka znanosti Republike Slovenije (2003), dobitnica Zoisove nagrade za vrhunske znanstvene in razvojne dosežke na področju keramičnih materialov (2006), Puhovega priznanja za razvojne dosežke (2009) in ena redkih Evropejk, ki je prejela ugledno nagrado Ferroelectrics Recognition Award 2010, IEEE Ultrasonics, Ferroelectrics, and Frequency Control Society za izjemen prispevek k znanosti in tehnologiji priprave feroelektričnih prahov, volumenske keramike ter tankih in debelih plasti.