Uničujejo za Iter

V Jetu, največji delujoči eksperimentalni fuzijski napravi, so namenoma stalili oblogo reaktorske posode iz volframa - S tem so dobili dragocene podatke za naslednji eksperimentalni fuzijski reaktor (ITER), ki ga gradijo na jugu Francije.

Objavljeno
29. avgust 2013 18.05
G. P., Znanost
G. P., Znanost
V Jetu, največji delujoči eksperimentalni fuzijski napravi (JET – Joint European Torus), ki deluje v Culhamu v Veliki Britaniji, so izvedli nenavaden, na videz absurden eksperiment, katerega posledica je bila delna stalitev nekaterih njegovih delov. Seveda ni šlo za napako, pač pa so tako preizkusili materiale, ki naj bi jih uporabili v prihodnjih fuzijskih reaktorjih, najprej v Itru (ITER – International Thermonuclear Experimental Reactor), ki ga gradijo v Franciji, v Cadarachu.

Dejansko so eksperiment izpeljali na željo raziskovalcev, ki gradijo Iter in ki so s tem preverili, kakšen material naj uporabijo za oblogo notranje stene reaktorske posode fuzijskega reaktorja, ki bo najbolj izpostavljena izjemno visoki temperaturi plazme. V sredini reaktorja bo plazma dosegla kar 100.000.000 stopinj Celzija, in čeprav je njena temperatura na obrobju bistveno nižja kot v samem središču ter zaradi delovanja izredno močnega magnetnega polja sploh ne pride v neposreden stik s steno fuzijskega reaktorja, mora biti obloga stene reaktorske posode iz zelo odpornega materiala. Podobno kot na Soncu namreč tudi med delovanjem fuzijskega reaktorja nastajajo tako imenovani izbruhi plazme, ko ta na posameznih mestih lahko pride v stik s steno reaktorja.

In prav to so počeli v omenjenem eksperimentu v Jetu. Kakor je povedal dr. Gilles Arnoux, eden od koordinatorjev eksperimenta, so namenoma segreli oblogo iz volframa do njegovega tališča, ki je pri 3422 stopinjah Celzija, in nato preverjali, kakšen učinek ima staljeni volfram na plazmo. Ugotovili so, da se v plazmi obnaša veliko bolj pohlevno, kot so pričakovali. Ni se namreč prelil v njeno sredico, od koder bi lahko »poškropil« in morda celo poškodoval stene reaktorske posode, ampak je bolj ali manj nedolžno ostal na obrobju, kjer je temperatura plazme veliko nižja.

Skratka, ta namenoma povzročena okvara ni imela negativnih posledic na plazmo in posledično na delovanje fuzijskega reaktorja. Kot kaže, bo tako volfram prava izbira tudi za oblogo reaktorske posode v Itru. Bodo pa podobne poskuse v Jetu nadaljevali, tako da bo končna odločitev o tem, kateri material bodo uporabili v Itru, znana šele sredi prihodnjega leta.

Kot smo v Znanosti že pisali, bo po zadnjih ocenah eksperimentalni fuzijski reaktor Iter dograjen v drugi polovici leta 2022.