Uporaba interneta v jeseni življenja

Oblikovali so prvi računalnik namenjen starejšim od 60 let. Preprosto namizje - imenovano SimplicITy - ima šest ikon, ki uporabnika usmerijo do osnovnih računalniških funkcij, kot sta elektronska pošta in klepetalnica.

Objavljeno
11. november 2009 19.02
Mo. B.
Mo. B.
London - Računalniško podjetje Wessex Computers je v sodelovanju s spletno stranjo namenjeno starejšim, oblikovalo prvi računalnik namenjen starejšim od 60 let. Preprosto namizje - imenovano SimplicITy - ima šest ikon, ki uporabnika usmerijo do osnovnih računalniških funkcij, kot sta elektronska pošta in klepetalnica.

Računalnik je opremljen s 17 filmi, ki uporabnika vodijo skozi osnove uporabe računalnika. Naročiti jih je možno preko pošte, dobavni rok pa je dva tedna.

Lastnica spletne strani namenjene starejšim Valerie Singleton pravi, da je bila šokirana nad številkami, ki jih je avgusta letos objavil Urad za državno statistiko. Podatki namreč razkrivajo, da več kot šest in pol milijona starostnikov nad 65-let ni nikoli uporabilo interneta. "Menim, da jih ljudje preprosto ne razumejo," je povedala za spletni portal BBC in dodala, "računalnik uporabljam že kar nekaj časa in še vedno ne razumem vsega. Ob vsaki uporabi računalnika se naučim kaj novega, kar si moram tudi zapisati, da ne pozabim."

V računalnik SimplicITy se ni potrebno prijaviti z geslom, prav tako nima spustnih menijev. Ob prižigu se odpre na strani imenovani "kvadrat ena", na katerem so ikone za elektronsko pošto, spleti brskalnik, mapa za shranjevanje dokumentom in fotografij ter spletna klepetalnica in uporabnikov profil.

Če se uporabnik odloči, da ne želi več namizja SimplicITy, ga lahko zamenja z namizjem Linux.

Andrew Harrop, predstavnik humanitarne organizacije namenjene starejšim, je dejal, da bi moral biti vsak trud, ki je namenjen temu, da starejšim ljudem približajo internet, nagrajen. "Upokojenci, ki ne uporabljajo spleta zamujajo veliko priložnost, da prihranijo na stotine funtov z spletnim nakupovanjem, pogosto zamudijo tudi ugodnih obresti za varčevanje, da sploh ne omenjam ostalih socialnih koristi uporabe spleta," je povedal Harrop.