Uspešna izstrelitev Discoveryja na zadnjo pot v vesolje

Ponoči je s Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi na svojo zadnjo, 39. odpravo proti Mednarodni vesoljski postaji poletel raketoplan Discovery. Na krovu je šest astronavtov in novi stalni prebivalec vesoljske postaje, humanoidni robot Robonavt 2.

Objavljeno
25. februar 2011 16.49
T. Š., znanost
T. Š., znanost
Cape Canaveral - Na Mednarodno vesoljsko postajo je Discovery pripeljal šest astronavtov, od tovora pa stalni večnamenski modul PMM (Permanent Multipurpose Module) Leonardo z dodatnimi zalogami za posadko postaje in z napravami za fizikalne in biološke poskuse, različne rezervne dele in aparaturne sklope, vitalnega pomena za postajo, zunanjo paleto za pritrjevanje naprav EXPRESS (Expedite the Processing of Experiments to the Space Station) 4 ter humanoidnega robota Robonavt 2, novega stalnega prebivalca vesoljske postaje.

Robonavt 2 tehta 150 kilogramov, od pasu do temena meri 102 centimetra (skupaj sta ga razvila in izdelala Nasa in General Motors). Najprej ga bodo preizkusili v laboratoriju Destiny, a se bo njegovo delovno območje sčasoma skoraj zagotovo razširilo. Modul PMM bodo šestega dne odprave pritrdili na k Zemlji obrnjeno stran postaje oziroma njenega modula Unity. Misija bo trajala 11 dni, zatem pa bo veteran Discovery (28) šel v zasluženi pokoj oziroma v tehnični muzej. To je bila 39. izstrelitev Discoveryja, najstarejšega iz flote treh preostalih raketoplanov in skupaj 133. izstrelitev raketoplana. Po odpravah dveh njegovih bratrancev (Endeavor in Atlantis) na vesoljsko postajo bodo tehnično že nekoliko zastarele raketoplane sploh ukinili. Izstrelitev si je v živo ogledalo 40.000 gostov, med njimi zvezni kongresniki in guverner Floride Rick Scott. Spremljali so jo tudi tisoči na Floridi.