V Avstraliji odkrili nove vrste dinozavrov

Avstralski paleontologi so odkrili tri nove vrste dinozavrov. Eden izmed novo odkritih dinozavrov je po njihovih besedah „strašen plenilec s tremi močnimi podolgovatimi kremplji na vsaki zgornji okončini."

Objavljeno
03. julij 2009 10.10
Šp.K.
Šp.K.
Queensland - Avstralski paleontologi so po pregledu fosilov iz Queenslanda sporočili, da so odkrili tri nove vrste dinozavrov. Eden izmed novo odkritih dinozavrov je po njihovih besedah „strašen plenilec s tremi močnimi podolgovatimi kremplji." Druga dva dinozavra sta rastlinojeda; eden je žirafi podobna žival, drugi pa spominja na povodnega konja. Pripadata družini titanozavrov, največjih živali, ki so kdaj stopale po Zemlji.

 

Starost fosilov ocenjujejo na okoli sto milijonov let, odkriti pa so bili v kamenju, imenovanem „Winton Formation". Novo odkriti plenilec je po besedah Scotta Hucknella, paleontologa v queenslandskem muzeju, mogočnejši od velociraptorja, majhnega, a krvoločnega dinozavra, ki je zaslovel predvsem po upodobitvi v Jurskem parku. Australovenator wintonensis ali Banjo, kot so ga znanstveniki poimenovali, je še mogočnejši plenilec: „Banjo je bil lahek in hiter, kralj svojega časa. Plen je ujel z najmanjšim naporom."


Tri dinozavre so poimenovali po likih iz znane avstralske pesmi „Waltzing Matilda". Banjo je ime dobil po Banju Patersonu, stvaritelju omenjene pesmi.