V Izraelu arheologi našli ostanke 2000 let stare sinagoge

Arheologi so na obali Galilejskega jezera našli ostanke 2000 let stare sinagoge. Ostanki ene najstarejših doslej odkritih sinagog ležijo v kraju Migdal.

Objavljeno
13. september 2009 13.49
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Jeruzalem  - Arheologi so na obali Galilejskega jezera našli ostanke 2000 let stare sinagoge. Ostanki ene najstarejših doslej odkritih sinagog ležijo v kraju Migdal, kjer naj bi se po krščanskem verovanju rodila Marija Magdalena.

Kot je dejala vodja izkopavanj Dina Abshalom-Gorni, je mogoče, da je v sinagogi pridigal tudi Jezus, saj je bil Migdal pred 2000 leti pomembno judovsko mesto.

Jezus je veliko pridigal na obali Galilejskega jezea, znanega tudi kot Genezareško jezero, kjer naj bi naredil tudi nekaj čudežev.

Arheologi so odkrili tudi upodobitev menore, sedem-ramnega svečnika iz drugega judovskega templja v Jeruzalemu, ki so ga leta 70 porušili Rimljani. Po besedah Abshalom-Gornijeve gre za eno od le štirih znanih upodobitev tega svečnika. "Umetnik je šel verjetno v Jeruzalem, da je svečnik videl na lastne oči," je dodala.

Sinagoga, ki je bila domnevno zgrajena med letom 50 pred našim štetjem in letom 100 našega štetja, je ena izmed le sedmih doslej znanih iz časa, ko je stal tudi drugi tempelj v Jeruzalemu.

V osrednji dvorani sinagoge, ki meri 120 kvadratnih metrov, tla krasijo mozaiki, v njej pa so arheologi našli tudi kvadratni kamen z upodobitvijo menore, ki stoji na podstavku s trikotnim tlorisom.